Case: WZC Vitas, eerste mijlpaal bereikt

Posted by Daan Segers, Maaike Deverwerre en Miche Wassink On 5 oktober 2020 11:53

#engineering, #healthcare, #stabiliteit, #technieken, #duurzaamheid

2020.10.06 beeld voor WZC Vitas eerste mijlpaal bereikt

Net buiten het stadscentrum van Peer realiseert zorgvereniging VitaS een woonzorgcentrum met bijhorende faciliteiten. Afgelopen maand is de oplevering van de eerste bouwfase gebeurd, maar een aantal bewoners waren daarvoor al verhuisd, vóór de hittegolf van augustus. Wij zijn alvast benieuwd hoe zij die hebben doorstaan. En welke impact heeft Covid-19?

De zorgvoorziening bestaat uit 185 kamers, twee ondergrondse parkings - één voor bezoekers en één voor personeel - , drie assistentiewoningen en de verbouwing van het Godsgasthuis naar een dagverzorgingscentrum. Het project wordt gerealiseerd in drie bouwfases, waarbij het aantal verhuismomenten voor de bewoners tot een minimum is gereduceerd.

‘Tijdens de uitvoering van de eerste bouwfase moesten we flexibel te werk gaan. In volle Corona-crisis
werd het nieuwe blok namelijk al in gebruik genomen. Niet voor het doel dat VitaS oorspronkelijk
voor ogen had, maar om besmette bewoners op te vangen.’

Miche Wassink, Projectleider Gebouwtechnieken

Het complex maakt gebruik van koude-warmteopslag (KWO). Deze komt er na een bijkomende voorstudie geothermie op initiatief van Macobo-Stabo. De KWO wordt voor passieve koeling d.m.v. betonkernactivering gekoppeld aan een predictieve regeling via weersvoorspelling.

Voor de verwarming van de gebouwen wordt de KWO via gasabsorptiewarmtepompen gekoppeld aan de drie toekomstige stookplaatsen. Bijkomend wordt het sanitair warm water voorverwarmd om het totale bodemgebruik te optimaliseren. Zonnepanelen zorgen voor hernieuwbare energie, waardoor E-peil 46 gehaald wordt en zo voldoet het project aan de eisen van Bijna-Energieneutraal (BEN) bouwen.

‘Tijdens de recente hittegolf heeft de klimatisatie zijn nut mogen bewijzen en deze eerste test was meteen geslaagd.
VitaS gaf aan dat het binnen zeer aangenaam vertoeven was en dat het zeer goed voelde qua temperatuur.
Ikzelf ben ook ter plaatse geweest en was zeer positief verrast.’

Miche Wassink, Projectleider Gebouwtechnieken

Ook voor ons Team Stabiliteit zitten er een aantal leuke uitdagingen aan dit project met zijn faseringen en de doelstellingen naar energie.

De vloeren zijn opgebouwd uit vlakke betonplaten met gewichtsbesparende elementen, omdat deze lichtgewicht oplossing grote overspanningen mogelijk maakt en zeer geschikt is om de betonkernactivering te realiseren die nodig is voor het energieconcept.

‘Er werd gekozen om gebruik te maken van kolommen in plaats van dragend metselwerk langsheen de gangen,
om zo een maximale flexibiliteit van functies en kamerindeling te bereiken.’

Daan Segers, Projectleider Stabiliteit

Wat de fasering betreft, is vooral van belang het bestaande gebouw van het woonzorgcentrum voldoende te beschermen tijdens de uitvoering van de nieuwbouwblokken. Er wordt een secanspalenwand voorzien, behalve op plaatsen waar er onvoldoende ruimte is. Hier wordt deze vervangen door een onderschoeiing met betonnen wanden onder de bestaande fundering.
Met het afronden van deze eerste bouwfase wordt ook de eerste mijlpaal bereikt en kijken we uit naar de verdere samenwerking met alle bouwpartners op dit uitdagende project.

Maaike Deverwerre
Sales & Marketing Manager
maaike.deverwerre@macobo-stabo.be

Wens je te weten wat we voor jouw project kunnen betekenen? Neem dan contact op met Maaike Deverwerre, Sales & Marketing Manager bij Macobo Group, op +32 460 94 21 39 of maaike.deverwerre@macobo-stabo.be