Blog: Een 3D-model voor jouw verbouwingsproject

Geplaatst door Benjamin Maes op 12 Augustus 2019

#revit, #3Dmodel, #3Dscan

Puntenwolk 3

3D-laserscanning is een innovatieve opmetingstechniek om bestaande gebouwen in kaart te brengen. Het 3D-meetwerk resulteert in een puntenwolk – een verzameling van miljarden punten vormen de opgemeten figuur – die MACOBO-STABO omzet naar een 3D-model; de basis voor het verdere (technisch) ontwerp van het project. Deze methodiek wordt met succes toegepast bij verbouwings-, renovatie- en restauratieprojecten.

Goedkoper, sneller en nauwkeuriger

In deze tijdsgeest, waar er minder bouwgronden aangesneden worden en er meer reconversie- en herbestemmingsprojecten gebeuren dan ooit tevoren, is het onvermijdbaar bestaande gebouwen te  verbouwen, renoveren of restaureren. Het is noodzakelijk de afmetingen en indelingen van het aan te passen gebouw te kennen zodat architect en studiebureau hun ontwerp degelijk kunnen ontwikkelen. Hiervoor is een 3D-model onontbeerlijk!

De verwerking van de 3D-scangegevens naar een 3D-model verloopt tot 30 procent goedkoper dan het uittekenen van manuele opmetingen. Er is maar één bezoek aan de werf vereist en eindeloos bladeren in foto’s en achterhaalde plannen is niet nodig. De methodiek werkt veel sneller en alles is nauwkeuriger!

 

Computer says no!

Tijdens de eerste case kwamen we tot de constatatie dat het omzetten van de puntenwolk naar een 3D-model niet zo vanzelfsprekend is. De processor van onze computers, inclusief videokaart faalde: computer says no! Op zich hebben we dit snel opgelost en hierbij geven we graag onze inzichten mee:
 

  • Nagaan of de processor en grafische kaart het werk aankunnen
  • Beschikken over voldoende vrije harde schijfruimte om te kunnen omgaan met de puntenwolk
  • Inzetten van gespecialiseerde software voor het converteren van de puntenwolk
     

Investeren in software

Macobo-Stabo heeft gekozen voor de software Edgewise 3D van ClearEdge®. Deze software herkent – via algoritmes –  muren, balken, kolommen en leidingen in de puntenwolk; wat het ontwerpproces enorm bevordert. En na het uitwerken van de scan kan deze vervolgens met één druk op de knop geëxporteerd worden naar Revit®.

Getest en goedgekeurd

Voor een tweede case, een renovatie van een technische ruimte waar bepaalde leidingen behouden dienden te worden, had de gespecialiseerde firma maar een halve dag nodig om deze ruimte inclusief leidingen volledig in kaart te brengen. Uit de aangeleverde files konden we vlot de puntenwolk genereren; die we op zijn beurt converteerden naar een volledig as-built model in 3D. Na het ontwerp werd dit model verder gebruikt bij de coördinatie op de werf.

MACOBO-STABO voerde een aantal steekproeven uit om de nauwkeurigheid van de technologie te testen. De resultaten waren heel geruststellend. Getest en goedgekeurd!
 

Benjamin Maes
BIM Coördinator
benjamin.maes@macobo-stabo.be

Wens je ook voor jouw project meer informatie over deze werkmethode? Neem dan contact op met Maaike Deverwerre, Sales & Marketing Manager bij Macobo-Stabo, op +32 460 94 21 39 of maaike.deverwerre@macobo-stabo.be

VOLG ONZE BLOG

Vind je onze posts interessant?
Wil je als eerste verwittigd worden wanneer we weer
wat nieuws te vertellen hebben?

Schrijf dan hieronder in en ontvang onze blogberichten per mail.