CASE: Herbestemmen van een beschermd dorpsgezicht

Posted by Bart Couwenbergh en Joep Roggen On 8 februari 2021 om 10:55

#engineering, #duurzaamheid, #renovatie, #herbestemming, #technieken

2021.02.09 Salve Mater virix beeld voor blog + in nieuwsbrief bij blog

Op 5 km van het centrum van Leuven ligt het Groot Park van Lovenjoel. Een site van 25 ha waar rond 1925 verschillende paviljoenen werden opgetrokken in een typische Engelse stijl; tussen dreven, wandelpaden, pittoreske rustplaatsen en een uitzonderlijk patrimonium aan zeldzame bomen. Groot Park werd ontwikkeld tot een gemengd project waar wonen, werken en vrije tijd hun plek hebben.

Zwemmen in de kerk

Het hoofdgebouw en de kerk van het voormalige klooster van de Zusters van Liefde was ooit het kloppende hart van de psychiatrische instelling Salve Mater. De herbestemming en grondige renovatie van deze gebouwen geven ze weer een centrale plaats op de site. Niet meer als administratief en religieus centrum, maar als plaats waar de nieuwe bewoners elkaar in  ontspannende omstandigheden kunnen ontmoeten. De kerk en het hoofdgebouw werden namelijk omgebouwd tot zwembad, wellness en fitness met een grote polyvalente zaal. De bestaande vleugels van het hoofdgebouw bieden nu onderdak aan 35 appartementen. De nieuwe vleugel omvat 17 appartementen.

Monstra te esse matrem

De lijfspreuk van de kapel is nog steeds te lezen in de glas-in-lood ramen. Deze gebouwen blijven de moeder van de site, maar ze hebben na 100 jaar dienst een grondige upgrade gekregen en dit zonder aan karakter te verliezen. Macobo-Stabo heeft de gebouwtechnieken, duurzaamheid en bouwfysica van dit project uitgevoerd, van de EPB-studie tot het thermisch doorrekenen van de detaillering van alle aansluitingen - dewelke niet standaard zijn door de gebruikte binnenisolatie. Het karakter is behouden, maar het comfort en de detaillering voldoen aan de hedendaagse verwachtingen.

Techniek en erfgoed verzoenen

De grootste uitdaging was om techniek en erfgoed te verzoenen.  Uit respect voor de eigenheid van het beschermde gebouw, zoals de bestaande buitenschil, was een centrale mechanische ventilatie en zonnepanelen geen optie, en werden verschillende kleinere stookplaatsen uitgevoerd met een combilus op hogere temperatuur die doorheen het gebouw loopt. Per appartement staat een satelliet-unit in voor de vloerverwarming en het sanitair warm water. Er werd verder nog geopteerd voor decentrale vraaggestuurde ventilatie - zodat het systeem enkel werkt als het de aanwezigheid van personen meet -  met onzichtbare, in de bestaande structuren ge├»ntegreerde, luchtkanalen.

Ingrijpend en energetisch gerenoveerd

Alle parkappartementen voldoen aan de lage energie-eisen voor ingrijpende energetische renovaties en op het dak van de nieuwe vleugel konden dan wel weer zonnepanelen geplaatst worden. De nieuwe ondergrondse parking is uitgerust met een rook- en warmteafvoerinstallatie en deze is klaar om in de toekomst ook elektrische wagens te kunnen ontvangen. Er zijn ook tal van gemeenschappelijke voorzieningen zoals een wasserette, een dokters- en kinesistenpraktijk, een gezamenlijke fietsplaats met kluslokaal en de eerder vermelde ontspanningsfaciliteiten.

Door een degelijke samenwerking en co├Ârdinatie tussen gebouwtechnieken, duurzaamheid en architectuur, werd dit stukje Vlaams Erfgoed omgebouwd tot comfortabele appartementen met luxevoorzieningen.

Joep Roggen
Projectleider Gebouwtechnieken
joep.roggen@macobo-stabo.be

Bart Couwenbergh
Projectleider Duurzaamheid
bart.couwenbergh@macobo-stabo.be


Wens je te weten wat we voor jouw project kunnen betekenen? Neem dan contact op met Maaike Deverwerre, Sales & Marketing Manager bij Macobo Group, op +32 460 94 21 39 of maaike.deverwerre@macobo-stabo.be