Sloop van een icoon

Geplaatst door Davy Macquoi op 12 Maart 2019

#asbest, #sloopwerken, #afbraak

IMG 6799

In Peer worden op dit moment de voormalige schoolgebouwen van Agnetendal afgebroken. Daarmee verdwijnt een iconisch gebouw in het centrum van Peer. De leerlingen verhuisden twee jaar geleden al naar een nieuw complex in de Collegelaan te Peer. De oude scholensite langs de Vest lag er sindsdien maar verlaten bij, maar mag nu eindelijk plaats ruimen voor een duurzaam nieuwbouwproject en meer groen in het centrum van Peer. Het Agnetencollege, de opdrachtgever van de sloopwerken, kwam na een aanbesteding terecht bij MACOBO voor de begeleiding van de werken. Wij werden aangesteld voor de asbest- en sloopinventarisatie, de veiligheidscoördinatie en het projectmanagement van de sloopwerken.

Dat het gebouw veel asbest bevatte wisten de eigenaars reeds. Asbest was immers in de jaren 70 en 80, de periode waarin de schoolgebouwen werden opgetrokken, het materiaal bij uitstek voor het isoleren van verwarmingsleidingen en het afwerken van gevels en daken. De perfecte mechanische en isolerende eigenschappen maakten van asbestcement een topmateriaal, men wist helaas toen nog niet wat de gezondheidsrisico’s waren. Onze opdrachtgever wilde geen risico’s nemen en bestelde bij ons een uitgebreid asbestonderzoek. In het kader van de milieuwetgeving werd bovendien ook een sloopopvolgingsplan door ons bureau opgesteld, een inventaris van alle aanwezige bouwmaterialen. Zo kan de aannemer op correcte wijze het afval verwijderen, sorteren en afvoeren naar erkende stortplaatsen. Dit alles werd verwerkt in ons aanbestedingsdossier, waarmee de zoektocht naar een bekwame en erkende aannemer werd gestart.

Aannemer H. De Coster uit Peer kreeg uiteindelijk de opdracht gegund en startte begin dit jaar met het afsluiten van de site met maar liefst 750 meter hekwerk. Zijn onderaannemer B.A.V. gingen daarna, onder onze controle, meteen van start met de verwijdering van de ongebonden asbesthoudende leidingisolatie in hermetisch afgesloten onderdrukzones. Dit complexe werk, waarvoor een specifieke erkenning vereist is, werd na 4 weken vakkundig beëindigd. De hoofdaannemer kon vervolgens van start met de effectieve afbraak van de gebouwen. Om stofhinder voor de omwonenden te voorkomen, zijn de sloopmachines uitgerust met een sproeisysteem en zijn er waternevelkanonnen aanwezig om het stof te doen neerslaan. De gebonden asbesthoudende toepassingen, zoals bv de golfplaten en andere asbestcementplaten, worden stelselmatig onder ons toezicht gedemonteerd volgens de regels der kunst. De vroegere jongensschool, de sporthal en de lagere volumes van de oude middelbare school zijn ondertussen volledig afgebroken. Vandaag starten we met de hogere gebouwen en het hoofdgebouw van Agnetendal. Enkele historische elementen op de site, zoals het oude klooster en het Armand Preud’hommehuis blijven behouden en krijgen in de nieuwe plannen een nieuwe functie. Ook de kerkuil, die al jaren woont in een af te breken gebouw aan de oude kloostertuin, kreeg inmiddels een nieuwe uilennestkast aan het te behouden Armand Preud’hommehuis. Laat ons hopen dat ook hij snel gewend is aan de nieuwe situatie daar in Peer.

Wilt u weten wat wij voor uw bouw- of sloopproject kunnen betekenen?

Neem dan contact op met onze Sales Manager Maaike Deverwerre via md@macobo-stabo.be, +32 460 94 21 39

VOLG ONZE BLOG

Vind je onze posts interessant?
Wil je als eerste verwittigd worden wanneer we weer
wat nieuws te vertellen hebben?

Schrijf dan hieronder in en ontvang onze blogberichten per mail.