Blog: STABO, erkend BREEAM Assessor

Geplaatst door Maaike Deverwerre op 9 Oktober 2018

#duurzaamheid, #macobogroup, #energie, #breeam, #stabo

BREEAM logo

Wat is BREEAM eigenlijk ?

Duurzaamheid is steeds belangrijker bij nieuwbouw- en renovatieprojecten, maar wat is een duurzaam gebouw nu eigenlijk? BREEAM is een methodiek om gebouwen te classificeren volgens hun duurzaamheidsgraad. Het certificaat geeft inzicht in de werkelijke prestatie van uw project. Gedurende het assessment wordt de duurzaamheid afgetoetst op een 70-tal parameters binnen negen vaste categorieën, nl. management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling. Energieverbruik, zoals ook door ons berekend middels de beter bekende EPB studies, is bijgevolg slechts één aspect van het duurzaamheidscertificaat. Het is m.a.w. een integraal duurzaamheidskeurmerk.

 

Waarom zou u uw project BREEAM laten certificeren ?

Er zijn best wat extra investeringen te doen en zo’n BREEAM certificaat is helemaal niet verplicht in België. Waarom zou u uw toekomstig gebouw dan laten certificeren?

Wel, naast de positieve impact op het milieu zijn er ook voldoende economische goede redenen. Een BREEAM project heeft een aantoonbare meerwaarde. Uit onderzoek van de ‘World Green Building Council’ blijkt dat duurzame gebouwen hogere huurtarieven hebben. De meerwaarde kan oplopen tot circa 20% aan rental premium. Dit komt onder andere door het goede binnenmilieu (gezondheid) en de lagere operationele kosten, door o.a. lagere energiekosten, waterbesparing en onderhoud (bron: www.worldgbc.org).

Ook voor het verkrijgen van groene leningen bij de banken is een BREEAM-certificaat interessant. Duurzame projecten zijn daardoor erg in trek bij huurders en gebruikers van gebouwen. Partijen zijn bereid meer te betalen om van uw project gebruik te mogen maken.

 

Wat kunnen wij voor u doen ?

STABO is erkend BREEAM Assessor. Dat is de onafhankelijke ‘inspecteur’ van het duurzaamheidsproject. Wij inspecteren niet alleen, maar begeleiden onze opdrachtgever en ontwerper vanaf de ontwerpfase tot en met de uiteindelijk ingebruikname, om hun project “duurzaam” op te leveren conform de BREEAM standaard. Door onze uitgebreide kennis zullen wij een BREEAM Assessment steeds economisch benaderen, met een aanvaardbare return on investment.

 

Glenn Verheyen
gvn@stabo.be

Glenn Verheyen is Teamleader Duurzaamheid. Indien u hulp nodig heeft bij uw duurzaamheidsvraagstuk, neem dan contact op met hem.

VOLG ONZE BLOG

Vind je onze posts interessant?
Wil je als eerste verwittigd worden wanneer we weer
wat nieuws te vertellen hebben?

Schrijf dan hieronder in en ontvang onze blogberichten per mail.