Case: De transformatie van de Vaartkom

Posted by Bart Couwenbergh, Gert Hoydongs, Maaike Deverwerre en Sonja Boons On 14 maart 2022 om 08:42

#engineering, #construction, #renovation , #office, #newconstruction

Vaartkom beeld blog en nieuwsbrief

In Leuven is de Vaartkom een trendy stadsdeel geworden, met de nieuwe ontwikkelingen die de Vaart flankeren en de ontplooiingen aan het Engelse Plein en aan de oevers van de Dijle.

Wat eens een industriële site was, ontpopt zich tot een levendige wijk. Initiatieven zoals De Hoorn en OPEK dragen bij aan de (re)creatieve sfeer die er hangt. Door in de hoogte te bouwen blijft 70% van de ruimte onbebouwd en komt er veel plaats voor pleinen en openbaar groen. Zo zorgen het nieuwe stadspark en de brugjes over de Dijle, die voet- en fietswegen creëren naar het centrum, voor een fijne buurt om te wonen en werken.

Het Leuvense kantoor van Macobo-Stabo vertoeft te midden al dit moois, meer nog: we zijn omringd door tal van projecten waaraan we meewerk(t)en.

‘Vanuit ons kantoor kunnen we zelf de woontoren Lucid zien. De voortgang van de werken is dagelijks van hieruit te volgen. Het is dan ook een 70 meter hoog gebouw met 65 luxe appartementen, onderdeel van het project Tweewaters van AG Real Estate.’
Sonja Boons, Projectleider Gebouwtechnieken

Binnen diezelfde projectontwikkeling staan we ook in voor de studies van een harmonieus horizontaal gebouw van vijf verdiepingen, goed voor 89 standingvolle appartementen (Vivid) en 56 serviceflats (Vivid+). En recent zijn we gestart aan het deel Winkelhaak, bestaande uit 115 appartementen. Momenteel maken we hier de vergelijking voor de keuze van het ideale energieconcept, maar dat het zonder fossiele brandstoffen zal zijn, staat al vast.

Door de plannen ‘Leuven 2030’, met als doel een klimaatneutrale, veerkrachtige en leefbare stad te creëren, wordt er voor alle nieuwe ontwikkelingen sowieso sterk ingezet op duurzaamheid en energie. Dit staat ook hoog aangeschreven bij het project van Revive, die de legendarische site van de Marie Thumas fabriek ombouwt naar een duurzame site voor werken, cultuur, ondernemen, wonen en ontspanning. Daar zitten we volop in voorontwerp van het complex van 32.000 m².

“Vanwege de historische en industriële erfgoedwaarde wordt de oude conservenfabriek grotendeels gerenoveerd en krijgt ze een volledig nieuwe indeling aangevuld met residentiele units op het dak van het fabrieksgebouw en in twee nieuwe woongebouwen. Een uitgebreide haalbaarheidsstudie levert een parkeerkelder van drie niveaus op, rekening houdend met de beperkte footprint, fasering en waterdichtingsproblematiek.”
Gert Hoydongs, Projectleider Stabiliteit

Voor projectontwikkelaar ViRiX hebben we ondertussen aan zeven projecten meegewerkt, goed voor een totaal van 35.000 m² renovatie en nieuwbouw. De bouwheer beoogt steeds zoveel mogelijk de look & feel van de oude gebouwen te behouden, zowel aan de buitenzijde als de binnenkant, en dit zonder in te boeten op de energetische aspecten.

‘Voor deze projecten bedachten we veel binnenisolatieconcepten en bouwknoopoplossingen, en werden op een aantal gebouwen dynamische simulaties uitgevoerd om het binnencomfort* zoveel mogelijk onder controle te houden. De mix van oud en nieuw, residentieel en niet-residentieel en de fijne bouwheer maken dit uitdagende en leuke projecten. Des te leuker, als we een pintje gaan drinken aan de Vaart en we uitkijken op al deze mooie gebouwen met studies van onze hand.’
Bart Couwenbergh, Projectleider Duurzaamheid

Wij zijn alvast benieuwd hoe onze buurt verder zal evolueren. Wie graag eens een kijkje komt nemen, de koffie staat altijd klaar!


*Lees ook onze blog over het waarom van zomercomfort.

Maaike Deverwerre
Sales & Marketing Manager
maaike.deverwerre@macobo-stabo.be

Heb je specifieke vragen rond dynamische simulaties en zomercomfort? Projectleider Duurzaamheid Koen Hendrickx helpt je graag verder, op +32 13 46 04 20 of koen.hendrickx@macobo-stabo.be

Wens je te weten wat we verder voor jouw project kunnen betekenen? Neem dan contact op met Maaike Deverwerre, Sales & Marketing Manager bij Macobo-Stabo, op +32 460 94 21 39 of maaike.deverwerre@macobo-stabo.be