Blog: De nieuwe generatie BIM ingenieurs

Posted by Benjamin Maes On 10 april 2018 om 08:30

#studiebureau, #ingenieursbureau, #macobo, #thomasmore, #studenten, #stage

2018.04.10 Blog Thomas More Studenten

Wie dezer dagen bij Macobo in de wandelgangen toeft, botst vroeg of laat op één van de drie studenten Professionele Bachelor Bouw die hier stage lopen.

Theorie en praktijk

De Thomas More Hogeschool studenten zetten hun eerste stappen op de arbeidsmarkt en zo krijgen ze eenkans om theorie aan praktijk te koppelen in een professionele context. Als hun stagebegeleider ben ik alvast benieuwd naar hun impressies na een maand op de werkvloer.

“Ik ervaar deze stage als een groeiproces waarbij we iedere dag iets bijleren van ervaren collega’s. We krijgen de vrijheid om verschillende ervaringen op te doen, ook buitenshuis. Zo mochten we de 4D Digital Construction Conference in Hilversum bijwonen,” zegt Benjamin Yeboah.

“We krijgen ook de kans zelf voorstellen te doen om de stage leerrijk en interessant voor onszelf te maken,” vult Mathias Devos aan. “Op deze manier blijft de materie het beste hangen. Ik heb zo al veel bijgeleerd over modelleren in Revit.”

Leen Roosen vertelt verder: “En ook over het protocol en de workflows die erbij komen kijken, iets waar tijdens de schoolopleiding weinig aandacht voor is, terwijl het zo essentieel is. Soms denk ik dat een korte tijd op een werf meedraaien mijn inzichten ten goede zou komen, maar bij Macobo is de BIM Modelleur niet aan zijn bureaustoel gekleefd waardoor ik van dat idee durf af te stappen.”

“Ik heb geleerd om proactief te zijn. Vooruitziend handelen door fouten op te sporen en te anticiperen. Zeker omdat we nu aan lopende projecten meewerken,” zegt Benjamin nog. “Het is niet meer voor punten. Het is voor echt!”

De fun factor en BIM

Alle Macobo collega’s vinden het fijn te zien dat de studenten zich hier goed voelen en dat onze aanpak werkt. Het zijn tenslotte de modelleurs en bouwkundige ingenieurs van de toekomst. We zijn blij dat ze zich gretig vastbijten in het BIM gebeuren en dat ze sterk geloven in digitalisering en inzetten van technologieën als virtual en augmented reality, drones en HoloLens.

Benjamin: “Op de werkvloer zit de sfeer ook juist.” Mathias beaamt: “Maar naast de familiale en ongedwongen sfeer moet er correct en adequaat werk worden afgeleverd tegen strakke deadlines.” Leen vult lachend aan: “Macobo is een bedrijf waar een hoge fun factor aanwezig is. Er bestaat in ons team een puntentelling waarbij men na vijf streepjes wordt verwacht een kleinigheid te trakteren. Ik heb er al vier! Plezier op de werkvloer kan hier perfect naast hard werken. De dagen vliegen voorbij.”

Mathias eindigt: “Omdat ik heel hard geloof in het digitaliseren van de bouwsector, zullen de onderwerpen waarover ik hier leer en de praktijkervaring die ik opdoe, me later goed van pas komen. Ik zou graag nog een bijkomende studie aangaan tot Master in de Bouwkunde, maar een toekomst als BIM Modelleur of BIM Manager zie ik sowieso zitten.

Alle drie zijn ze het vak van BIM Modelleur of BIM Manager genegen, wat mij vanuit mijn expertise heel tevreden stemt. Ze moeten uiteraard zelf hun weg zoeken, maar wij begeleiden ze alvast graag.

Benjamin Maes
benjamin.maes@macobo.be

Benjamin Maes is BIM Coördinator en Stagebegeleider. Voor uw vragen m.b.t. stage lopen of werken bij Macobo kan u terecht bij onze HR Manager Nadine Thielens op 013 460 420.