Blog: Duurzame gebouwen zijn ook akoestisch in orde

Posted by Laurens Boeckx On 11 februari 2019 om 15:45

#duurzaamheid, #akoestiek, #macobostabo

IMG 6291

MACOBO-STABO biedt sinds de overname van akoestisch ingenieursbureau Johan De Laere in 2017 bouw akoestische studies aan. Akoestisch ingenieur Laurens Boeckx vervoegde recent ons ingenieursbureau met als missie onze dienst akoestiek tot een hoger niveau te tillen. Onze redactie vroeg een woordje uitleg.

Laurens, MACOBO-STABO bood al bouwakoestiek aan? Wat verandert er na jouw komst als nieuwe Teamleader van onze dienst Bouwakoestiek ? 

Ik heb de overstap gemaakt vanuit een ander ingenieursbureau waar ik de dienst Akoestiek succesvol heb uitgebouwd. MACOBO Group is familiaal en onafhankelijk. Het ambitieuze verhaal dat Davy en Natalie schrijven sprak me zeer aan. MACOBO-STABO heeft zich intussen stevig verankerd in Vlaanderen met lokale vestigingen die de driehoek Leuven-Tessenderlo-Antwerpen vormen. Op die manier kunnen klanten sneller en beter worden bediend. Met de enorme groei van de diensten Gebouwtechnieken, Stabiliteit en Duurzaamheid, was ook de behoefte gegroeid om de dienst Akoestiek verder uit te breiden en te integreren in de verschillende vestigingen.

Wat bedoelt u precies met integreren van Akoestiek?

Een goeie integratie met de andere courante bouwstudies is onvermijdelijk. De opbouw van een constructie heeft een belangrijke impact op het akoestisch comfort van het afgewerkte gebouw. Hetzelfde met betrekking tot de gebouwtechnieken. Denk maar aan onvoorziene contactgeluiden of luchtgeluiden in ventilatiekanalen. Door akoestische prestaties mee te onderzoeken bij onze normale engineering, vermijden we dergelijke spijtige overlast na ingebruikname van een gebouw. We integreren m.a.w. akoestische randvoorwaarden vanaf het technisch voorontwerp van onze stabiliteitsingenieurs en ingenieurs gebouwtechnieken. Voordat we aan de vergadertafel gaan met bouwheer en architect kunnen we een klaar en duidelijk op elkaar afgestemd technisch design voorstellen. Duurzame gebouwen zijn ook akoestisch in orde. De alsmaar strengere eisen in verband met duurzaamheid dwingen ontwerpers en bouwheren om tijdens conceptfase belangrijke principebeslissingen te nemen. Een degelijke input over akoestiek is op dat moment cruciaal om bijvoorbeeld lichtgewicht wanden en vloerpakketten te ontkoppelen en technische concepten mee op punt te zetten.

Waarom nu?

Gezien de vraag naar meer akoestisch comfort in verschillende sectoren (residenties,  scholen, kantoren, zorgsector) vandaag vanzelfsprekender wordt bevonden dan ooit, denk ik dat deze verdere uitbouw van de dienst Akoestiek op het juiste moment  komt. Tegen het einde van dit jaar komen er twee nieuwe akoestische normen aan. Deze voor woningen (norm uit 2008) wordt herzien en een nieuwe norm voor niet-residentiĆ«le gebouwen (kantoren, zorgsector, hotels, ... ) zal van kracht worden. De vraag naar haalbare oplossingen ten bate van een goed akoestisch comfort zal als vanzelf toenemen.

Wat mogen klanten verwachten van de akoestische dienstverlening bij MACOBO-STABO? 

We gaan voor een professionele, no-nonsens aanpak. De akoestische oplossingen moeten haalbaar en economisch verantwoord zijn. Dat kan alleen door een goeie samenwerking met de andere leden van het ontwerpteam, architect en ingenieurs. We stappen al vanaf de voorontwerpfase mee in het proces. Via principeschetsen bieden we akoestische oplossingen aan, waarmee voorontwerp en vergunningen kunnen worden opgemaakt. Tijdens de  ontwerpfase doen we aan diepgaander studiewerk en leggen we de uitvoeringsmethodes in de ontwerpplannen en lastenboeken vast in samenwerking met architect en bouwheer. Tijdens de verwezenlijkingsfase gaan we controleren en adviseren we de aannemer over de juiste uitvoeringsmethodes, omdat een kwalitatief akoestische comfort nu eenmaal valt of staat met een goede uitvoering.

Wenst u ook voor uw specifieke project meer informatie? Neem dan contact op met Maaike Deverwerre, Sales & Marketing Manager bij Macobo-Stabo, op +32 460 94 21 39 of maaike.deverwerre@macobo-stabo.be