Blog: Wie BOOMt mee?

Posted by Benjamin Maes en Maaike Deverwerre On 13 februari 2017 om 11:05

#architecten, #studiebureau, #ingenieursbureau, #macobo, #bim, #bimmen, #specialetechnieken, #stabiliteit, #bimcoördinator, #projectontwikkelaars, #aannemers

2017.02.14 BLOG BOOM

BIM is bezig aan een niet te stuiten opmars. De mogelijkheden zijn legio, de uitdagingen bijzonder. Als allround ingenieursbureau biedt Macobo unieke kansen. Een gesprek met Sales & Marketing Manager, Maaike Deverwerre en Benjamin Maes, BIM Coördinator.

Macobo BIMt al geruime tijd en promoot het ook bij elk nieuw project. Maaike merkt op: “Ik hoor in de markt verschillende formuleringen en niveaus. Bestaat er een universele definitie van BIM?”
“Er circuleren inderdaad verschillende invullingen, maar in principe blijft het gemeenschappelijke doel hetzelfde: BIM staat voor een integraal digitaal ontwerp-, bouw- en beheerproces. De kernwoorden zijn samenwerking en procesoptimalisatie. Dit komt op alle niveaus het project ten goede, waarvan het kostenplaatje voor de bouwheer niet van het minste is,” vertelt Benjamin.

Samenwerking tussen de verschillende partners vormt duidelijk een sleutelbegrip voor BIM. “Het totaalpakket van onze gecoördineerde studies is voor elk project een meerwaarde, ook met een traditionele 2D aanpak. Maar wat is de toegevoegde waarde van Macobo voor het BIM-traject, Benjamin?”
“Het koppelen van BIM aan het interdisciplinair karakter van Macobo is een en-en-verhaal. De integrale werkmethodiek van BIM en de gecoördineerde structuur met zijn geoptimaliseerde processen van Macobo zorgen voor een heel hoge efficiëntie. Dit komt de snelheid en rendabiliteit van het project ten goede en werkt uitermate risico beperkend.”

“Maar er is meer dan dat,” vult Maaike aan. “Na BIM komt er ook BAM en dan BOOM. Daar zit nog een enorme groei waar wij een belangrijke rol zullen spelen.”
Benjamin beaamt: “Ja, sommigen spreken over Building Assembly Modeling en Building Owner Operator Model, andere hebben het over 4D/5D/6D en er bestaan nog andere termen. De ambitie is om op een intelligente manier de 3D informatie te koppelen aan planning, kost, duurzaamheid, onderhoud en alle andere aspecten van de levenscyclus van een gebouw. Elke betrokken partij zou eigenlijk een antwoord op zijn vraag moeten kunnen genereren: technische fiches voor de aannemer, handleiding voor de onderhoudsfirma, energiekosten voor de bouwheer, noem maar op. Daar ligt inderdaad een ongelooflijke uitdaging.”

“Zover staan we nog niet in de sector, maar het komt eraan,” vertelt Benjamin. “De markt heeft nog veel te leren en te verfijnen binnen het 3D BIMMEN, maar Macobo is al volop op onderzoek. Onze BIM-afdeling trekt de kar en onze nieuwe Cel Innovatie zal hier ook een grote rol in spelen. Bovendien is er ook nog de brede ondersteuning van al onze bouwkundige diensten. Er liggen unieke kansen voor het grijpen voor de bouwsector. Het is een kwestie van partners te vinden die deze uitdaging samen met ons durven aangaan.”

Dit is dus een oproep aan alle vooruitstrevende projectontwikkelaars, bouwheren en architecten: “Wie BOOMt mee?

Maaike Deverwerre
md@macobo.be
0460 94 21 39

Maaike Deverwerre is Sales, Marketing & Quality Manager bij Macobo. Indien u meer informatie wenst over Macolines, neem dan contact op met haar.