Blog: Hotel design met een geïntegreerde aanpak

Posted by Laurens Boeckx On 11 mei 2020 10:07

#engineering, #hoteldesign

Blog Hotel Design

Onder invloed van online beoordelingssites stellen hotelketens alsmaar strengere eisen aan het comfort in hun hotelkamers, zelfs voor budgetformules voor kort verblijf. Klachten over akoestiek, thermisch comfort, daglicht en klantbeleving staan bovenaan de lijst op de boekingssites en zijn voor elke potentiële klant zeer zichtbaar.

Diversiteit van het aanbod

De hotelmerken reageren op wereldwijde online spelers zoals Airbnb met een toenemende differentiatie van de service, de klantervaring en ook de kamertypes. Bij MACOBO-STABO merken we een grote toename van nieuwbouw- en renovatieprojecten van hotels als gevolg van deze markttrends. De projecten zijn divers geworden in grootte, beogen meer verschillende kamertypes en bieden een verscheidenheid van typologie aan, al dan niet met een reeks aangepaste diensten.

De ontwerpcriteria van alle stakeholders

Daarnaast is de samenwerking tussen de ingenieurs en de experts van het hotelmerk breder geworden via een derde partij; de exploitant. Zij hebben hun eigen ontwerpeisen in functie van het operationele regime van het gebouw. De exploitant zit als extra ontwerppartner rond de tafel en zorgt voor de link tussen de klant, in veel gevallen de projectontwikkelaar, en het hotelmerk.

Om te voldoen aan de strengere ontwerpcriteria is een geïntegreerde aanpak vanaf het conceptontwerp een absolute noodzaak. Optimalisatie van de vierkante meters, de hoeveelheid en het type ruimtes en de verschillende functionaliteiten binnen het project is een must. Bovendien moeten de ontwerpcriteria van de merken en de exploitant in overeenstemming worden gebracht met het budget van de projectontwikkelaar, de nationale wetgeving en de eisen van de steden. Zij hebben er tegenwoordig alle belang bij om het aantal gepercipieerde 'hoge kwaliteit' hotelkamers in hun stedelijke omgeving te vermeerderen.

3D-aanpak uitermate geschikt

Bij MACOBO-STABO implementeren we een 3D-aanpak voor alle disciplines vanaf de conceptfase. De focus ligt op het oplossen van conceptkeuzes voor architectuur, trajecten van technische diensten en constructie (namelijk wand- en vloerdikte) om zo de vierkante meters te maximaliseren, eisen te stellen aan de vrije hoogte en de eerdergenoemde comfortvraagstukken te garanderen.

Door middel van 3D-beelden van de verschillende ruimtes en schachten visualiseren we onze aanpak. Deze 3D-beelden helpen bij het maken van de belangrijkste ontwerpkeuzes op het gebied van constructieraster versus architectonisch ontwerp en technisch servicetraject.

Akoestiek voor hotel design

Akoestisch gezien moet bij deze modellering rekening gehouden worden met wanddiktes, dikte van de vloerplaten versus geoptimaliseerde vloerbedekking, maar ook met de wanddikte van de schacht, extra isolatie en de exacte locatie van de geluiddempers. Bijna alle interessante locaties voor hotels hebben een uitstekende toegang tot het openbaar vervoer, waardoor geluidsoverlast op de gevel een belangrijke ontwerpfactor is die interfereert met de architectonische uitstraling, de nationale eisen op het gebied van duurzaamheid, en thermisch comfort, zoals oververhitting. Hoewel gedetailleerde 3D-ontwerpstudies tijdens het voorontwerp meestal niet nodig zijn, moeten de ontwerpbeslissingen over de gevel met betrekking tot deze onderwerpen compatibel zijn met de eisen van de stad en de brandregelgeving.

Passend technisch concept

Op het gebied van gebouwtechnieken werken we op een geavanceerd niveau van detailengineering tijdens de concept- en voorontwerpfase. De uitdaging is een passend technisch concept te vinden, waarin we de eisen van de projectontwikkelaar, de exploitant, maar ook EPB en duurzaamheid verenigen.

Met MACOBO-STABO heb je één ontwerppartner voor alle disciplines. Een doorgedreven coördinatie van de studies gebouwtechnieken en stabiliteit, waarbij BIM (Bim Information Modelling) een belangrijke rol speelt, maar ook afstemming met akoestiek en duurzaamheid zorgen voor een maximaal resultaat.

Laurens Boeckx
Teamleader Akoestiek
laurens.boeckx@macobo-stabo.be

Wens je te weten wat we voor jouw hotelproject kunnen betekenen? Neem dan contact op met Maaike Deverwerre, Sales & Marketing Manager bij Macobo Group, op +32 460 94 21 39 of maaike.deverwerre@macobo-stabo.be