Stabiliteit

Een kwalitatieve structuur is de basis van elk gebouw. Wens je in jouw project te werken met beton-, staal-, hout- of hybridestructuren, Macobo-Stabo is jouw partner voor een betrouwbare, economische en technisch hoogstaande stabiliteitsstudie.

Onze experts van het Team Stabiliteit werken samen met de verschillende bouwpartners zo efficiënt mogelijke structuurontwerpen uit, stellen de uitvoeringsplannen en lastenboeken op en zorgen voor een correcte opvolging van de uitvoering. Onze focus ligt hierbij steeds op het realiseren van een technisch hoogwaardige structuur, steeds rekening houdend met de specifieke vereisten en randvoorwaarden van jouw project. 

Macobo-Stabo gaat voor jouw projecten steeds op zoek naar optimalisatie en efficiëntiewinst. We doen dat door optimalisatie van materiaalgebruik, het opteren voor gepaste uitvoeringswijzen en vooral door een goed doordacht structuurconcept.

We werken voor onze projecten bij voorkeur in BIM (Building Information Modelling), omdat we ervan overtuigd zijn dat dit een enorme meerwaarde oplevert voor alle partijen. Door de structuur als het ware eerst volledig virtueel te bouwen, worden eventuele uitvoeringsproblemen al in een vroeg ontwerpstadium gedetecteerd en kunnen ze efficiënt aangepakt worden.

Onze professionele en proactieve aanpak in zowel studie als uitvoering zorgt voor een betere bouwkwaliteit en heeft een lagere bouwkost als resultaat.

Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben?

Referenties

 • Diegem, YPSO
  Eaglestone

  Het complex, in 2008 ontworpen door Jaspers-Eyers Architects, wordt volledig herontwikkeld tot een kwalitatief hoogstand gebouw door middel van een grondig renovatieprogramma en de bouw van 4 extra verdiepingen en bijkomende vleugels, goed voor een extra 4.300m². Het complex zal acht bovengrondse en drie ondergrondse verdiepingen tellen, goed voor een totale oppervlakte van 20.000 m². YPSO is strategisch gelegen dicht bij Brussels Airport.

  Het project wordt CO2 neutraal en BREEAM Outstanding gecertificeerd.

  Beelden: © Eaglestone

  Lees meer
 • Anderlecht, Deleers Campus
  Kairos Deleers Campus 3

  Deleers Campus in Anderlecht bestaat uit 2 delen: enerzijds een schoolcampus met twee scholen en een kinderdagverblijf, en anderzijds  woningen op een sokkel van commerciële en productieve activiteiten.

  Voor de nieuwe schoolinfrastructuur van 21.000 m² zette de VGC een publiek-private samenwerking op poten. De gemeente Anderlecht zal de dubbele basisschool en het kinderdagverblijf inrichten. De secundaire school met een uitgebreid aanbod van studierichtingen zal worden ingericht door GO! Scholengroep Brussel.

  Vier residentiële gebouwen zullen zorgen voor een 150-tal appartementen in diverse woontypologieën, en in de plinten van de torens komen commerciële en productieve activiteiten. Er zijn ondergrondse voorzieningen voor auto’s en fietsen.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Beelden: © Kairos en Federale Real Estate.

  Lees meer
 • Gent, Rinkkaai
  Cores Alides EVR KCAP OMAR Omgeving 1 v5

  Het project 'Wonen aan het Park' bestaat uit 308 wooneenheden, buurtondersteunende en commerciële functies en ondergrondse parkeergelegenheden verspreid over zes gebouwen, waaronder twee woontorens en vier middelhoge gebouwen. Er wordt tevens voorzien in de aanleg van een publiek domein met o.a. een nieuw buurtpark.

  Rinkkaai wordt een bijna-energieneutrale (BEN) wijk en met zijn diversiteit aan woontypologieën voor een breed doelpubliek. Het project voorziet verschillende buurtontmoetingsplaatsen waaronder een park, drie buurtpleinen, een buurthuis, ruimtes met een buurtgerichte commerciële functie, ...

  Beelden: © Cores - Alides - EVR - KCAP - OMAR - Omgeving

  Lees meer
 • België, CNTR herbestemming 22 kantoorgebouwen
  DWNTWN 3

  Het CNTR-project bestaat uit 22 gebouwen verspreid over de centrumsteden van België. De portefeuille is oorspronkelijk ontworpen als institutioneel eigendom voor de Belgische staat en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als kantoorruimte. Een herontwikkeling en/of herpositionering van de gebouwen is gepland in de komende jaren, in samenwerking met de lokale autoriteiten.

  Er wordt rekening gehouden met duurzaamheids- en toekomstfactoren, circulair bouwen, lokale samenwerking, buurtactivatie en multimodale toegankelijkheid.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Foto's: © DWNTWN

   

   

  Lees meer
 • Oostende, De Vernieuwde Stad
  C v2.F.Moller + BRUT 1

  De vervangingsbouw en herontwikkeling van de site bestaat uit een 500-tal woningen, over diverse gebouwen van 5, 8 en 14 niveaus, met buurtfuncties op de begane grond. Het project zal gefaseerd opgetrokken worden.

  De architectuur combineert een nieuwe identiteit met woonkwaliteit, duurzaamheid en haalbaarheid. Het project omvat 13 gebouwen: 4 van 14 niveaus, 4 van 5 niveaus, 5 van 8 niveaus, gerangschikt rond drie woonhoven met elk een eigen karakter, geïnspireerd door moderne én historische architectuur.

  Project Open Oproep Vlaams Bouwmeester.

  Beelden: © C.F.Møller + BRUT

  Lees meer
 • Diegem, The Wings
  Ghelamco

  Dit baanbrekend concept omvat 90.000 m²: kantoorruimte, een hotel, een fitness, restaurants en co-working faciliteiten. The Wings wordt het eerste gebouw in België dat drievoudig gecertificeerd is:

  • BREEAM EXCELLENT ****
  • WELL ‘GOUDEN’ CERTIFICERING
  • DGNB ‘GOUDEN’ CERTIFICATIE

  Het complex wordt een geavanceerde duurzame omgeving die werk en welzijn perfect met elkaar in evenwicht brengen. Er wordt een slimme en energie-efficiënte infrastructuur ontwikkeld voor alle interne bedrijven en voorzieningen, zonder ook maar enige fossiele brandstof te verbruiken.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  International Property Awards 2023
  Austrian Green Building Planet Award 2022
  European Property Awards 2022
  MIPIM Award 2022, Best Office and Business Development
  FEBE Award 2021, Precast in Buildings
  BIM Award 2018

  Foto's: © Ghelamco

  Lees meer
 • Kortenberg, D'Ieteren Park
  POLO klein jpg

  De site in Kortenberg zal de komende jaren een heuse metamorfose ondergaan. Circa 28.000 m² van hun gebouwen worden getransformeerd in functie van verduurzaming.

  Concreet houdt dit in dat het vroegere Contact Center Volkswagen vervangen wordt door een nieuw kantoorgebouw waarin alle kantoorfuncties van D’Ieteren Automotive worden gehergroepeerd. Aan de andere kant van de site zal Volkswagen D’Ieteren Finance zijn intrek nemen in een volledig gerenoveerd kantoorcomplex. De Contact Centers van Seat en Skoda worden dan weer verbouwd tot polyvalente ruimten.

  Telkens wordt het interieur ingericht volgens een toekomstgerichte visie op werken.En de gebouwen worden BREEAM Outstanding gecertificeerd.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Beeld: © POLO Architects 

   

   

  Lees meer
 • AZ Diest, Zorgcampus
  GAF 2

  AZ Diest koos, samen met de stad Diest, voor een open en toegankelijk stadsziekenhuis: dicht bij de mensen, vlot bereikbaar en in een groene omgeving, meer bepaald de locatie Verversgracht. Dit resulteert in een campus op wandelafstand van het station en het historisch centrum, ingebed in de landelijke omgeving van de Demer.

  Het drie jaar durend nieuwbouwproject zal resulteren in een eengemaakte zorgcampus met o.a. een nieuw chirurgisch dagcentrum, een afdeling voor moeder en kind, en een uitbreiding voor de afdeling geriatrie en revalidatie.

  Het ziekenhuis zal bestaan uit vier bouwlagen over 21.600 m², inclusief een parking voor auto’s en fietsen en een technische verdieping bovenaan, en wordt gefaseerd gebouwd.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Renders: © GAF

  Lees meer
 • Antwerpen, Mariahof
  Cores Development Alides 5

  Op de vroegere sites van bpost en Belgacom komt een nieuw kantoorproject, bestaande uit 3 gebouwen van 8 verdiepingen, en in samenwerking met Zorgbedrijf Antwerpen wordt de aanpalende woonzorgsite Sint-Maria gerenoveerd. Het project bevindt zicht op het stuk tussen de Singel en de Uitbreidingstraat in Berchem. De nabijheid van het station Antwerpen–Berchem zorgt voor duurzaam woon–werkverkeer.

  Een groot deel van de nieuw ontstane groene ruimte wordt overgedragen aan de stad, goed voor ruim 11.000 m² publieke ruimte. Er wordt verder ook ruimte voorzien voor zwakke weggebruikers, onder meer door de aanleg van extra wandelboulevards. Fietsers, zowel van het kantorencomplex als uit de buurt, kunnen gebruik maken van een grote fietsenstalling in het gebouw zelf.

  Foto’s : © CORES Development, Alides

  Lees meer
 • Diegem, Hotels Berkenlaan
  Berkenlaan Candor 6

  Het project bestaat uit twee hoteltorens op een strategische plaats in Diegem, vlakbij de luchthaven van Zaventem.

  De twee hotels worden gebouwd op een gemeenschappelijke parking. Het hotel Holiday Inn, bestaat uit 9 bouwlagen en bevat 208 hotelkamers. Hotel Adagio, behelst 7 bouwlagen en betreft een aparthotel met 160 kamers voor korte en middellange verblijven.

  Beide hoteltorens zijn BEN-gebouwen.

  Renders: © Candor

  Lees meer
 • Brussel, BNP Paribas Fortis
  Jaspers Eyers Architects 2 v2

  In hartje Brussel wordt een nieuw hoofdkantoor opgetrokken met een bijzonder fraai uiterlijk. Het gebouw krijgt de naam Warandeberg/Montagne du Parc en met vier ondergrondse en tien bovengrondse verdiepingen, biedt het werkruimte aan 4.500 werknemers met 95.000m² kantoorruimte, commerciële ruimtes, publieke ruimtes, 200 autoplaatsen en 400 fietsplaatsen.

  Het gebouw kent een sterke correlatie met de omgeving door een atrium aan de achterinkom, de integratie van grote patio’s met binnentuinen en mezzanines en de verwijzing naar de kroonlijsthoogte van de naastgelegen gebouwen aan de hand van setbacks in de gevel.

  Het project heeft de duurzaamheidscertificaten BREEAM 'Excellent' en ‘Passive House’.

  Volg hier de livestream van dit uitzonderlijke project.

  FEBE Award 2021, Precast in Buildings.
  BIM Award 2018 - Tertiary, industrial, commercial and residential projects BENELUX.

  Foto's: © Jaspers-Eyers Architects

  Lees meer
 • Heilig Hart Ziekenhuis, Leuven
  archipelago

  Het ambulante centrum van het Heilig Hart Ziekenhuis in Leuven zal verschillende faciliteiten huisvesten, waaronder consultatieruimten, een daghospitaal en een uitbreiding van de operatiekamers.

  De verdiepingshoogte werd verhoogd tot 4 meter, gecombineerd met een modulaire aanpak en gecentraliseerde technieken en circulatie, wat resulteert in een volledig aanpasbaar en toekomstgericht gebouw van 7.287 m².

  Beeld: © archipelago

  Lees meer
 • Hasselt, Quartier Bleu
  matexi 3

  Aan de Hasseltse Kanaalkom investeerde bouwheer Kanaalkom Development in de ontwikkeling van Quartier Bleu, een modern woon- en winkelproject vlakbij het bruisende stadscentrum.

  Het project bestaat uit maar liefst 400 wooneenheden, van studio’s over appartementen naar penthouses, verdeeld over 11 woonblokken.  Een 50-tal winkels en restaurants vestigen zich tevens in deze nieuwe woonbuurt en leggen een trendy schakel met de binnenstad. 

  De hele site wordt voorzien van verwarming en koeling d.m.v. een KWO (koude-warmteopslag). Er zijn drie warme bronnen en drie koude bronnen en er wordt ook een koppeling gemaakt met het naastliggende kanaal. Een thermisch onevenwicht tussen de jaarlijkse warmte- en koudevraag kan door de inzet van het kanaalwater namelijk weggewerkt worden

  MACOBO-STABO zette in op een doorgedreven optimalisatie van het structuurontwerp voor de bovenbouw. De aannemers Houben en Strabag deden tevens beroep op ons om een nieuwe luxeparking voor maar liefst 1.850 parkeerplaatsen sneller en economischer te kunnen bouwen.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Foto's: © Matexi

  Lees meer
 • Gent, Polytoren
  POLO Architects 2

  Op de Domo-site in Gent komt een zakelijk coördinatiecentrum met onder andere ruimte voor startups en innovatieve bedrijven. De absolute eyecatcher is de Polytoren, een gewezen polymeertoren die wordt verbouwd naar een BEN-gebouw, een bijna energieneutraal, duurzaam gebouw. Vanuit stabiliteitstechnisch oogpunt zetten we dus volop in op het hergebruik van de bestaande structuur en de aanpasbaarheid in gebruik. 

  Er is een glazen circulatiehal (met glazen liften!) voorzien en een open transparante toegang staat in verbinding met het annex gebouw. Deze nieuwbouw omvat een exporuimte, een auditorium, leslokaken, flexibele werkruimtes en een fitness. Het parkeergebouw gaat van -1 tot + 5, krijgt over de gehele hoogte een groene gevel, en is goed voor 320 autoplaatsen en ruime laad- en deelpunten voor elektrische voertuigen en fietsen.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Foto’s : © POLO Architects 

  Lees meer
 • Antwerpen, Hockey Center of Excellence
  Antwerpen Center of excellence Hockey Belgium 01 c POLO Architects

  Center of Excellence voor de Red Lions en Red Panthers; een ‘high performance’ trainingscentrum én een thuis.

  Het topsportcentrum is een compact gebouw. De opbouw in CLT draagt bij tot flexibiliteit en energie-efficiëntie. Doorgedreven isolatie en luchtdichtheid worden toegepast en er wordt geïnvesteerd in duurzame technieken en zonnepanelen.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over CLT-projecten?

  Foto’s : © POLO Architects 

  Lees meer
 • Leuven, WZC Booghuys
  Jeroen Verrecht 2

  In het hartje van Leuven, naast de groene long van het stadspark, bevindt zich woonzorgcentrum Booghuys dat zicht richt op mensen met dementie.

  Het project omvat de vervangingsnieuwbouw van het woonzorgcentrum met 72 kamersHet gebouw bestaat uit 8 aan elkaar verbonden woningen waar telkens 9 bewoners samenleven in een gemeenschappelijke eet- en zitruimte en met een eigen kamer.

  Foto's: © Jeroen Verrecht

  Lees meer
 • Brussel (Ganshoren), Van Overbeke
  Ganshoren 1

  Het totaal bouwproject omvat een gebouw van 12 verdiepingen met 85 woningen, en gemeenschappelijke ruimtes bestaande uit een kinderdagverblijf, een gemeenschapszaal en een sportzaal.

  Het gebouw dient te voldoen aan de huidige eisen op het gebied van woonkwaliteit, duurzaamheid en functionaliteit, binnen een zeer strikt stedenbouwkundig kader.

  Beelden: © Dierendonckblancke

  Lees meer
 • Antwerpen, Motel One
  Cores Development 3

  Er komt een Motel One van de gelijknamige Duitse designhoteketel in het historische centrum van Antwerpen. Op deze toplocatie aan het plein Oever en Scheldeken, tussen winkels en horeca én vlakbij de vernieuwde kaaien, komen 221 hotelkamers.

  De werken beginnen eind 2021 na de verhuis van het huidige woonzorgcentrum. De opening van het hotel staat gepland voor 2024.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over hotelprojecten?

  Foto's: © Cores Development

  Lees meer
 • Brussel, Renovatie Justitiepaleis
  Perspectiv 2

  Het Justitiepaleis van Brussel is een historisch gebouw ontworpen door architect Joseph Poelaert en ingehuldigd in 1883. In die tijd was dit het grootste gebouw van Europa, zelfs groter dan de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

  De gevel van het iconische gebouw is aan grondige renovatie toe en de studie en renovatiewerken zullen in 3 fasen verlopen:

  • Fase 1: hoofdgevel aan het Poelaertplein met inbegrip van het peristilium en het voorliggende plein + sokkel van de koepel
  • Fase 2: gevel Wynantstraat en gevel Wynants, en vijf binnenkoeren
  • Fase 3: gevel Miniemenstraat, drie binnenkoeren en de gevels van de onderliggende kelders

  Foto's: © Perspectiv

  Lees meer
 • Turnhout, Turnova
  Heeren Group 5

  De Turnova Toren is onderdeel van een bruisend nieuw stadsdeel vlak bij de Grote Markt in hartje Turnhout. Het bestaat uit 250 woongelegenheden en een 40-tal winkels, de stedelijke academie, een viersterrenhotel en een ondergrondse parking. Samen met de gezellige cafés, restaurants en terrasjes geeft Turnova een nieuwe dimensie aan het stadscentrum van Turnhout.

  Het project werd gerealiseerd onder een PPS-constructie tussen Stad Turnhout en Armada Projectontwikkeling (part of Heeren Group). Macobo-Stabo verzorgt de studies stabiliteit van het torenproject van maar liefst 72 meter hoog, de grootste woontoren van de Kempen. Er zijn 48 appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers met een bewoonbare oppervlakte vanaf 64 m² tot 242 m². De woontoren is voorzien van 52 ondergrondse parkeerplaatsen en kelders. De 12 bouwlagen hebben telkens een vloeroppervlakte van 665 m².

  Planningsprijs Gilbert van Schoonbeke
  FEBE Award 2018, Precast in Buildings

  Foto's: © Heeren Group

  Lees meer
 • Antwerpen, Blue Gate
  polo architects

  Scholen van Morgen’ is een PPS (publiek-private samenwerking) tussen AG Real Estate, BNP Paribas Fortis en de Vlaamse Overheid. Het programma omvat het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van 182 schoolgebouwen.

  In de projectzone BlueGate, ook gekend als Petroleum Zuid, komt een campus van 10.000m² voor deeltijds beroepssecundair onderwijs en volwassenonderwijs in dag- en/of avond school.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over schoolprojecten?

  Foto’s : © POLO Architects 

  Lees meer
 • Peer, WZC VitaS
  archipelago 1 v2

  Macobo-Stabo verzorgt de studies voor de gefaseerde vervangingsnieuwbouw van het woonzorgcentrum Sint-Antonius in Peer. Het project wordt gerealiseerd in drie bouwfases.

  In totaal komen er 185 kamers met 189 bedden, 2 ondergrondse parkings (1 voor bezoekers en 1 voor personeel) en 3 assistentiewoningen. Tevens wordt het Godsgasthuis tot een dagverzorgingscentrum verbouwd. In de inkomzone bevinden zich een winkeltje, een kapsalon, administratieve ruimtes, een kinélokaal, een bezigheids-animatielokaal en een grote polyvalente ruimte met cafetaria.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Foto's: © Jan De Wilde

  Lees meer
 • Hoboken, Vinkenvelden en Kleine Heide
  Maite Thijssen 5

  De negen woontorens zijn gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw en vormen een relatief grote hoogbouw parkwijk met 444 woningen. Daarnaast zijn er collectieve voorzieningen: een dienstencentrum voor bejaarden, sport- en speelpleinen, parkeerplaatsen en gemeenschappelijke bergplaatsen.

  Om te voldoen aan de hedendaagse veiligheids- en comfortnormen drong een grondige renovatie zich op. Dit alles met respect voor de architecturale waarde en binnen de budgettaire marges die door de overheid worden opgelegd.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over renovatie en vernieuwbouw?

  Foto's: © Maité Thijssen

  Lees meer
 • Lommel, Crematorium Stuifduin
  a2o architecten 1 v2

  Bij het ontwerp van Stuifduin, het crematorium te Lommel, koos het bouwteam resoluut voor BIM. 

  Het project omvat 3 volumes: het crematoriumgebouw, het ceremoniegebouw en het cateringgedeelte. Alles gegroepeerd rond een centrale buitenruimte dat wordt beschouwd als een “Campo Santo”, een plaats voor rust en bezinning. De gebouwen bestaat uit 2 grote aula’s met wachtruimten en familiekamers, verschillende cateringzalen met cafetaria en een keuken. Maar ook zijn er voldoende werkruimten en faciliteiten voorzien zoals het ovengedeelte, technische lokalen en burelen.

  Deze opdracht werd uitgevoerd cfr. Design & Build Formule.

  Foto's: © a2o architecten

  Lees meer
 • UZ Leuven, Logistiek Platform
  archipelago GAF Macobo Stabo 1

  Het logistiek platform zorgt voor de concentratie van een aantal logistieke en productiefaciliteiten: apotheek, productiekeuken, distributiekeuken, ontvangst van goederen, afvalplatform, kleedruimtes, ...

  Het project is sterk gedetermineerd door de strenge functionele eisen. Als ontwerpers en ingenieurs willen wij nog verder gaan en zoeken naar de meest duurzame oplossing. Hiervoor hanteren wij de logica van de TRIAS ENERGETICA.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Sint-Truiden, DronePort
  dbv architecten 3

  DronePort, de campus voor technologiebedrijven die actief zijn in de bemande en onbemande luchtvaartsector, is gevestigd op de voormalige militaire vliegbasis in Brustem. Het is de thuishaven voor start-ups, groeibedrijven, scholen en kenniscentra die samen zullen werken aan een innovatieve toekomst voor de luchtvaartsector.

  Drones mogen gebruikmaken van meerdere specifieke outdoor testzones waar ze tot 650 meter hoog kunnen vliegen, uniek in Europa. In diverse ateliers kunnen dronepiloten, technici en onderzoekers nieuwe prototypes van drones bouwen. Testen gebeurt in de indoor testruimtes of in de DronePort Cage.

  Daarnaast beschikt DronePort over heel wat diverse kantoorruimtes voor bedrijven: vaste kantoren, flex desks en vergaderzalen die gebruikt worden voor meetings, brainstormsessies, workshops en events. Op de open campus is eveneens een restaurant geopend voor de werknemers zelf maar ook geïnteresseerden van elders.

  Foto's: © dbv architecten

  Lees meer
 • Antwerpen, Cadix B6'
  Van Wellen RED 2

  Op de hoek van de Londenstraat en Kattendijkdok-Oostkaai in de Cadixwijk komt er tegen de zomer van 2022 een multifunctioneel en flexibel kantoorgebouw, dat ook plaats zal bieden aan ontspanning en horeca.

  De bouwheer ambieert een inspiratiehaven en verzamelplaats voor ontwerpers en professionelen te creëren. Het project voorziet, naast de nodige ruimte voor het werken van vandaag, flexwerkplekken. Verder is er ruimte voorzien voor ontspanning in de grand café of koffiebar en voor sport en wellness. Om het gevoel van collectiviteit te versterken werden deze functies samengebracht in de plint van het gebouw rondom een gemeenschappelijke inkom met foyer, aula en bijhorende mezzanine. Bovendien voorziet het gelijkvloers ruimtes voor winkels en voor vergader- en expositieruimtes die ter beschikking staan van de bovenliggende kantoren en de toekomstige gebruikers van het gebouw.

  Foto's: © Van Wellen Real Estate Development

  Lees meer
 • Geel, Astor 'Klein Veldekens'
  osar architects 3

  Voor dit unieke project Astor in Geel, één van de “pilootprojecten onzichtbare zorg”, werden 200 zorgflats gerealiseerd verdeeld over 5 gebouwen. 

  Het nieuwbouwcomplex biedt plaats aan 90 senioren in het woonzorgcentrum, plus nog eens 60 mensen in de assistentiewoningen. Naast een aantal kleinere gebouwen van één bouwlaag, bevat het Astor project 3 hoge gebouwen, waarvan toren A de hoogste is, met maar liefst 12 bovengrondse bouwlagen. De torens zijn opgebouwd uit CLT-vloerplaten ondersteund door betonnen kolommen en houten gelamelleerde liggers. Met zijn 40 meter is de zorgtoren het hoogste hybride gebouw van Vlaanderen en het werd in 8 maanden opgetrokken.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over hybride projecten?

  Foto's: © osar

  Lees meer
 • Kop van Kessel-Lo, mixed use
  archipelago seARCH 2

  Kop van Kessel-Lo is het ambitieuze project dat gelegen is aan de oostzijde van het station van Leuven.

  Het programma van ca. 75.000 m² bestaat uit een parkeergarage, fietsenstalling, hotels, huisvesting, kantoren, handel en horeca:

  • 121 appartementen - 12.526 m²
  • Hotel IBIS 133 kamers - 3.326 m²
  • Hotel Park-Inn 139 kamers - 6.413 m²
  • 292 studentenkamers - 9.168 m²
  • Handel/Horeca - 3.315 m²
  • Kantoren - 9.094 m²
  • 975 ondergrondse parkeerplaatsen - 29.185 m²
  • 1.650 fietsparkeerplaatsen - 2.937 m²

  Foto's: © TA archipelago-SeARCH

  Lees meer
 • Genk, Ziekenhuis Oost Limburg
  blok K 29

  Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) is een algemeen ziekenhuis met een universitair karakter.

  MACOBO-STABO was ondermeer betrokken bij de realisatie van het K-Blok. Het project omvat vijf verpleegafdelingen geriatrie plus het dagziekenhuis, de raadpleging pneumologie, een cardio-thoraxcentrum met zeven interventiezalen voor hoofdzakelijk hartkatheterisaties en een cardiale revalidatieafdeling. Er waren ook verschillende verbouwingen in het bestaande ziekenhuis nodig in functie van de ontsluiting van Blok K zowel op het vlak van patiënten, bezoekers als logistiek.

  Daarnaast stonden we ook in voor de studies van de G-parking. De personeelsparking heeft plaats voor 828 wagens en 150 fietsen. Op het dak ligt 3.200 m² zonnepanelen met een totaalvermogen van 475 kWp. Deze panelen produceren per jaar 455.000 kWh elektriciteit en op die manier heeft ZOL een reductie van 275 ton CO2-uitstoot per jaar. De gehele parking wordt verlicht met intelligent gestuurde LED-armaturen.

  Foto's: © TV Archiduk-archipelago-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Antwerpen, Louise Marie
  POLO Architects 2

  Het residentieel project is een landmark aan de Antwerpse skyline, met zijn twee woontorens van veertien verdiepingen die verbonden zijn door een indrukwekkend glazen scherm. Het wooncomplex omvat 207 appartementen en penthouses en verrijst op het terrein van het vroegere kinderziekenhuis Louise Marie.

  Foto's: © POLO Architects

  Lees meer
 • Luxemburg, Maison Du Savoir
  Maison du Savoir

  Het Maison du Savoir, symbool van de toekomst en herinnering aan het verleden, werd opgevat als het middelpunt van de nieuwe campus van de Universiteit van Luxemburg en is gebouwd als een markant herkenningspunt dat van mijlenver zichtbaar is. Gelegen op het terrein van een voormalige staalfabriek in de wijk Belval in Esch-sur-Alzette, vertegenwoordigt het gebouw de transformatie van de plaats van de staalproductie naar een moderne leerplek.

  Het gebouw probeert op verschillende manieren de kloof te overbruggen tussen een verleden waarin staal werd geproduceerd op de site van Terrasse des Hauts-Fourneaux van 67 hectare en het heden. De toren, die 85 meter hoog is en 18 verdiepingen boven de grond uitsteekt, weerspiegelt bijvoorbeeld de verhoudingen van de oude hoogovens.

  Het universiteitsgebouw is 45.000 m² groot een heeft een parking van drie ondergrondse bouwlagen.

  Awards

  • 2017 Zumtobel Group Award, Honorable Mention | Zumtobel Group AG, Dornbirn, AT
  • 2016 Building Developer Award | OAI - Chamber of Architects and Consulting Engineers Luxemburg
  • 2015 Nomination: The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award | Foundation Mies van der Rohe, Barcelona

  Foto's: © Baumschlager Eberle Architekten

  Lees meer
 • Antwerpen, Initium
  Candor 2

  Het project bestaat uit 69 full-service appartementen en 64 aparthotel kamers op een strategische locatie in Antwerpen.

  Er is tevens een fitnessruimte, een co-working space, een stijlvolle wasbar voorzien én een gemeenschappelijke binnentuin.

  Foto's: © Candor

  Lees meer
 • UZ Leuven, Vrouw, Kind & Erfelijkheid
  archipelago GAF Macobo Stabo 6

  Binnen het masterplan voor campus Gasthuisberg van UZ Leuven, werd het bestaande ziekenhuis uitgebreid met een nieuwbouw Fase IVb 1 & 2. Hierin werden alle bestaande functies van het programma “Vrouw, Kind & Erfelijkheid” geherlocaliseerd.

  Het project omvat 38.000 m² verdeeld over:

  • 118 bedden kindergeneeskunde
  • 8 plaatsen daghospitaal voor vrouw
  • 30 plaatsen daghospitaal kinderen
  • 65 bedden kraamafdeling
  • 12 bevallingskamers

  De ziekenhuisschool wordt ook uitgerust voor kinderen welke een periode in het ziekenhuis verblijven. Dit betekent dat er zowel leslokalen voorzien zijn voor kleuter-, basis- als secundair onderwijs.

  Dynamische simulaties, waarin een evenwicht is gezocht tussen de energievragen voor verwarming en koeling, oververhitting en daglichttoetreding, maken van Fase IVb een laag energie gebouw. Duurzaamheid en beleving van patiënten, bezoekers en personeel staan centraal: klimaatplafonds, het energierecuperatiesysteem voor de luchtbehandeling i.f.v. de hygiënische eisen en energiezuinige verlichtingsarmaturen.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Leuven, hoofdkantoor CERA
  Leuven hoofdkantoor CERA 3

  100 jaar na de bouw van de “Volksbank van Leuven” in de Muntstraat keert CERA terug naar de plaats van haar roots in het hart van de historische stad.

  De site bevat 2 erkende monumenten, namelijk Hotel d’Eynatten en het Helleputtegebouw. Op de plaats waar het Huis der Vlaamse Leergangen stond kwam een nieuwbouwcomplex.

  Geboeid door de combinatie van de moderne architectuur van Robbrecht & Daem en het historische kader dat bewaakt wordt door Studio Roma en ar-te is MACOBO-STABO erin geslaagd een technisch concept te bedenken dat een hoog ambitieniveau en respect voor het historisch kader perfect combineert. Geothermische energieopslag onder het nieuw gedeelte verzorgt de koeling en verwarming van de bestaande en nieuwe gebouwen. Luchtverdeling en verlichting zijn subtiel geïntegreerd in het ontwerp.

  Genomineerd RES 2019 “Best Development for institutional investors”.

  Foto's: © THV Robbrecht & Daem - archipelago - Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Antwerpen, AP Hogeschool
  POLO Architects 3

  Deze Design & Build van de nieuwe campus Spoor Noord biedt vanaf 2021 plaats aan 2.000 studenten van de Artesis Plantijn Hogeschool. De nieuwbouw Viaduct, met een oppervlakte van 7.500m², komt zo tegemoet aan het groeiende studentenaantal.

  Het complex is optimaal ingericht naar de behoeften van hedendaags hoger onderwijs met project- en intervisielokalen, grote en kleine auditoria en een vier middelgrote aula’s voor 200 studenten. Daarnaast is er ook een mix van klaslokalen; van kleine gesprekskamers over lokalen van 20 tot 40 studenten tot lokalen van 60-80 studenten. 

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over schoolprojecten?

  Foto's: © POLO Architects

  Lees meer
 • Kortrijk, AZ-Groeninge
  Kris Van de Vijver iov osar architects

  Het betreft hier een bijzonder nieuwbouwproject van een ziekenhuis, die AZ Groeninge in één fase gerealiseerd heeft en omvat hoofdzakelijk:

  • het optrekken van 381 naar 1.051 bedden ter vervanging van Campus Vercruysselaan, Campus Loofstraat en een groot deel van Campus Reepkaai
  • het uitbreiden van het operatiekwartier naar 20 zalen
  • het bouwen van bunkers voor radiotherapie
  • het realiseren van een opleidings- en vergadercentrum met auditorium het Notenhof
  • het inrichten van hoeve De Witten Jan tot een huis van beweging

  FEBE Award 2013, Precast in Buildings.

  Foto's: © Werner Hutmacher iov osar architects en © Kris Van de Vijver iov osar architects

  Lees meer
 • Landen, WZC Oleyck
  TV archipelago Macobo Stabo 1

  Het project omvat de herinrichting van de uitgebreide site van het OCMW Landen langs de Oscar Huysecomlaan. De woonzorgcampus biedt onderdak aan een woonzorgcentrum met 92 bedden, een dagverzorgingscentrum en 40 assistentiewoningen (uit te breiden met 45 assistentiewoningen).

  Voor de gebouwschil is hierbij gestreefd naar K30 door gebruik te maken van doorgedreven isolatie in de gebouwdelen. Bovendien is gekozen voor een ATES (aquifer thermal energy storage) systeem in mergel wat een doorgedreven geologische kennis vraagt. Hierdoor kan men koelen in de zomer en verwarmen op lage temperatuur in de winter. Voor de ventilatie is ook gestreefd naar duurzaamheid en comfort. We maken gebruik van een luchtgroep met warmtewiel om optimaal energierecuperatie te bekomen.

  De verschillende technieken en performante gebouwschil maken van het woonzorgcentrum een laag energetisch gebouw.

  Foto's: © archipelago - Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Antwerpen, Restauratie OLV-Kathedraal
  Steenmeijer 3

  De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen is de grootste gotische kerk van de Nederlanden. Bovendien is de noorder- of grote toren als Belfort en stadstoren opgenomen op de lijst van het ‘Werelderfgoed’ van de UNESCO.

  In 1965 is men gestart met de globale restauratie, en in 2002 werd een meerjarenplanning opgesteld die de restauratie van de buiten- en binnenzijde op elkaar afstemt. De kathedraal is en wordt versterkt op haar zwakke punten met behoud van het cultuur-historisch karakter van het gebouw en wij staan in voor de studies stabiliteit.

  Foto's: © Steenmeijer Architecten

  Lees meer
 • Leuven, Imec Toren
  IMEC 100

  Imec, toponderzoekscentrum in nanotechnologie en nano-electronica, is de bouwheer van deze Leuvense landmark.

  Het project omvat 16 bovengrondse verdiepingen kantoorruimte voor 450 medewerkers, een auditorium voor 200 personen, 4 ondergrondse lagen parking en een laboratorium dat zich uitstrekt over 2 verdiepingen. Voor de toren, die maar liefst 73 meter meet, werd een gedurfde constructie uitgewerkt om de indrukwekkende uitkraging te realiseren tijdens de bouwfase.

  Foto's: © Vanhout

  Lees meer
 • Merelbeke, Studentenrestaurant UGent
  StaboUgent 06

  Een nieuwbouw voor de faculteit Diergeneeskunde op de campus in Merelbeke:

  • restaurant met 250 zitplaatsen
  • regeneratiekeuken
  • fietsenparking met 200 plaatsen

  Het restaurant vormt een ontmoetingsplek en de toegangspoort tot de campus.

  Bij gebrek aan een BEN-definitie voor restaurant vanwege de overheid is er in overleg en op basis van de ambitie van UGent een eigen eisenpakket gedefinieerd waarbij “Bijna” energieneutraal verder gaat dan enkel verwarming en koeling compenseren.

  Na het ontwerpproces is het gebouw zelfs volledig energieneutraal.

  Foto's: © archipelago

  Lees meer
 • Antwerpen, Harmoniewijk
  Cores Van Schoonbeke 2 Small

  Cores Development kocht de vroegere site van de Crelan-bank en nam zelf zijn intrek in het gerenoveerde herenhuis aan de Mechelsesteenweg. De rest van de site krijgt een nieuwe invulling met een mix van klassieke woonfuncties, assistentiewoningen en kantoren.

  Tegen eind 2019 is de hele site vernieuwd en zal er in de Harmoniewijk 17.000 m² extra woon- en werkruimte beschikbaar zijn. De Harmoniewijk biedt zijn toekomstige bewoners een fantastische omgeving, waar jong en minder jong, single en gezin zich helemaal thuis zullen voelen. 

  Foto's: © Cores Development

  Lees meer
 • Lanaken, WZC Bessemerberg
  lanaken 3

  De eerste fase van het Woonzorgcentrum Bessemerberg telt in totaal 120 kamers. De kamers bevinden zich aan de buitenzijde van woonblokken met telkens een onbelemmerd uitzicht naar de bosrijke omgeving. Verdringingsventilatie, vloerverwarming en vloerkoeling zorgen daar voor optimaal comfort.

  De tweede fase omvat nieuwbouw van 10 kamers kort verblijf en de herinrichting van de cafetaria.

  Het woonzorgcentrum met zijn eigen cafetaria, kapsalon, keuken, kine en andere diensten biedt op de site alle comfort in een zorgeloze sfeer.

  2e prijs van de publieksjury op de zorginnovatieaward I2C, 2012.

  Foto's: © archipelago

  Lees meer
 • Maaseik-Kinrooi, KASO
  archipelago 15

  Op de campus Harlindis en Relindis van KaSO Maaseik-Kinrooi hebben we reeds verschillende nieuwbouwprojecten verwezenlijkt en ook op de Campus Kinrooi zijn we actief:

  • Fase 1: Nijverheid en Techniek
  • Fase 2 + Fase 2bis: Nijverheid en Techniek, Handelswetenschappen en Sociale wetenschappen en welzijn
  • Polyvalente zaal
  • Internaat
  • Administratief blok
  • Mechanica
  • Werkplaatsklassen Campus Kinrooi
  • Eerstegraadsschool Pelserstraat
  • Huisvesting kloostergemeenschap Kruisheren

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over schoolprojecten?

  Foto's: © archipelago

  Lees meer
 • AZ Turnhout, Campus Sint-Elisabeth
  Sint Elisabeth

  Macobo-Stabo voerde een structureel ingrijpende verbouwing van een bestaande vleugel waaraan een nieuw bouwdeel werd verbonden, in zijn totaliteit gaat het over 24.000m².

  Foto's: © osar

  Lees meer
 • UZ Leuven, Kritieke Diensten
  archipelago GAF Macobo Stabo 1

  Het nieuwbouwproject Kritieke Diensten betreft de eerste uitbreidingsfase van het bestaande ziekenhuis. In dit dicht tegen het bestaande OK-complex gelegen gebouw worden diverse bestaande ziekenhuisfuncties uitgebreid of vervangen.

  De onderbouw bevat de uitbreiding van het operatiekwartier met tien zalen, radiologie, de nieuwe spoedeisende hulp met ambulancehal aansluitend op de parkeerkelder en diverse facilitaire ruimtes.

  In de bovenbouw komt onder andere de nieuwe neonatale intensive care unit, opgezet met het oog op “family centered care” met 36 ruime eenpersoonskamers, twee afdelingen intensive care, een afdeling hemodialyse, diverse stafruimtes plus de logistieke hoofdroute - met bufferzones - naar het Vrouw en Kind ziekenhuis en het gebouw voor Psychiatrie.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • UZ Leuven, Operatiezalen en Recovery
  OK

  Door de nieuwbouw van het gebouw “Kritieke Diensten” is het aantal operatiezalen van het ziekenhuis met 10 stuks verhoogd. Om de daaraan gekoppelde stijging van post anesthesie-plaatsen te voorzien, diende de bestaande PAZA (post anesthesie zorgen afdeling) verbouwd te worden.

  Gezien er steeds een bepaalde capaciteit PAZA-plaatsen beschikbaar diende te blijven, moest de verbouwing gefaseerd worden uitgevoerd. Na de verbouwing van de PAZA zal deze niet alleen wat capaciteit en organisatie betreft aangepast zijn aan het nieuwe aantal operatiezalen, maar ook voldoen aan de hoogste bouwkundige en technische eisen voor dergelijke afdelingen.
  De PAZA sluit aan bij het reeds bestaande operatiekwartier. Deze 16 operatiezalen worden bijkomend gerenoveerd.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • UZ Leuven, Parkeergebouw Tabor
  Toon Grobet 4

  Het Centraal Ontsluitingspunt bestaat uit een luifel boven een trappencomplex, met panoramische liften, die de ondergrondse en bovengrondse lagen verbindt. Het is het circulatieknooppunt tussen de verschillende ondergrondse parkings, de kleedruimtes voor personeel en het inrittencomplex, en van hieruit vinden alle bestaande parkings hun toegang.

  Deze ondergrondse parking voorziet 1.500 plaatsen voor personeel en 50 parkeerplaatsen voor ambulances en mindervaliden, verdeeld over drie niveaus en georganiseerd rond een atrium met daaromheen de verticale verkeerscirculatie. De parking is uitgerust met een mechanische rook- en warmteafvoer en een parkeergeleidingssysteem. Hierdoor wordt aan ingang West, in combinatie met Parkeergebouw West, een totale capaciteit van 2.500 parkeerplaatsen gerealiseerd.

  Foto's: © Toon Grobet

  Lees meer
 • UZ Leuven, Protonentherapie en MRT centrum
  Gortemaker Algra Feenstra architects 2

  Het UZ Leuven en het UZ Saint-Luc investeerden in een onderzoeks- en behandelcentrum voor protontherapie. Het is een belangrijk project in de medische wereld; een nationaal en internationaal toonaangevend instituut. Samen met het UZ Gent en de industrie wordt er in dit centrum gewerkt aan de verdere ontwikkeling van proton- en koolstof-ion-behandelingen. De behandeling blijkt succesvol bij kinderen met kanker en bij tumoren in het centrale zenuwstelsel.

  Het protontherapiecentrum bestaat uit twee bunkers; de ene wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten en klinisch onderzoek, de andere voor meer toegepast, preklinisch onderzoek.

  Het programma bevindt zich grotendeels onder het maaiveld, maar het gebouw in zijn geheel en de publieksruimte in het bijzonder zijn zo vormgegeven dat men geen moment het gevoel krijgt opgesloten te zitten in een kelderruimte. Door diepe insnijdingen komt het daglicht tot op het laagste niveau. De nieuwe MRT-afdeling is dan weer rechtstreeks gekoppeld aan de bestaande.

  Foto's: © Gortemaker Algra Feenstra architects 

  Lees meer
 • UZ Gent, Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth
  UZ Gent

  Kinderen vormen de voornaamste doelgroep binnen de nieuwbouw voor de pediatrische afdeling voor het Universitair Ziekenhuis te Gent. De uitdaging was dan ook om een eigenzinnig en herkenbaar gebouw te ontwerpen. 

  Het gebouw bevat verschillende verpleegafdelingen, een IC-afdeling, poliklinieken en uitbreidingen van het operatiekwartier en de afdeling radiologie. Het totale oppervlak van dit project bedraagt 16.000 m².

  De technische installaties zijn ontworpen, niet alleen met oog voor het comfort van patiënt en personeel, maar ook voor de energiezuinigheid.

  Publieksprijs Innovation 2 Care.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Dendermonde, AZ Sint-Blasius Operatiekwartier & Recovery
  archipelago GAF Macobo Stabo 9

  Het nieuwe operatiekwartier bevindt zich op de begane grond, deels in een verbouwde zone, deels in een annex nieuwbouw.

  De bestaande ruwbouwstructuur was origineel ontworpen voor verpleegafdelingen. Het was dan ook een ruimtelijke uitdaging om de veel intensere technische installaties, horende bij de recovery, hierin te integreren. Om de operatiezalen een voldoende vrije hoogte te bieden, zijn deze ingericht in een aansluitende nieuwbouw met een onderliggende technische kelder.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Maaseik, Ziekenhuis Maas en Kempen
  Roos Alderhoff 1

  Het ziekenhuisgebouw is ontworpen vanuit een vastgoedvisie. Daardoor is het verdeeld in losse gebouwen welke hun eigen functie hebben en voor elk gebouw is een eigen draagstructuur gekozen, optimaal aangepast aan de bestemming.

  De ziekenhuisfuncties zijn als volgt verdeeld over de vijf bouwdelen:

  • Verpleegafdelingen in het ‘Hotelgebouw’
  • OK’s, IC, Spoed en Radiologie in de ‘Hotfloor’
  • Poliklinieken, administratie en beheer in het ‘Kantoorgebouw’
  • Facilitaire functies van schoonmaak tot laboratorium in de ‘Fabriek’
  • Entree, bezoekersrestaurant, balies, etc. in het ‘Entreegebouw’

  Voor het energieconcept is uitgegaan van de logica van de TRIAS ENERGETICA met als meest opvallende maatregel de aanleg van een energieopslagsysteem onder de vorm van een koude-warmteopslag (KWO).

  Foto's: © Roos Alderhoff

  Lees meer
 • Dendermonde, AZ Sint-Blasius Blok West
  archipelago GAF Macobo Stabo 4

  Blok West van het ziekenhuis bestond oorspronkelijk uit drie verdiepingen (kelder, gelijkvloers en eerste verdieping) met daarboven een technische ruimte. De uitbreiding bestaat uit twee bijkomende verdiepingen en een nieuwe technische afdeling. De constructie was al voorzien om twee bijkomende verdiepingen te dragen, maar de grootste uitdaging zat hem in het operationeel houden van de onderliggende reeds afgewerkte verdiepingen met inbegrip van de bestaande technische ruimte.

  De nieuwe verdieping is bestemd voor een palliatieve afdeling met zes kamers en een verpleegafdeling locomotorische revalidatie met veertien kamers van elk twee bedden. Tussen deze afdelingen werd een logistiek gedeelte voorzien met onder meer verpleegposten, vergaderzalen en een keuken.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer

Wenst u een offerte op maat?

Vul het formulier in en wij contacteren u binnen 5 werkdagen

VRAAG HIER UW OFFERTE