Stabiliteit

 

Een kwalitatieve structuur is de basis van elk gebouw. Wens je in jouw project te werken met beton-, staal-, hout- of hybridestructuren, MACOBO-STABO is jouw partner voor een betrouwbare, economische en technisch hoogstaande stabiliteitsstudie.

Onze experts van het Team Stabiliteit werken samen met de verschillende bouwpartners zo efficiënt mogelijke structuurontwerpen uit, stellen de uitvoeringsplannen en lastenboeken op en zorgen voor een correcte opvolging van de uitvoering. Onze focus ligt hierbij steeds op het realiseren van een technisch hoogwaardige structuur, steeds rekening houdend met de specifieke vereisten en randvoorwaarden van jouw project. 

MACOBO-STABO gaat voor jouw projecten steeds op zoek naar optimalisatie en efficiëntiewinst. We doen dat door optimalisatie van materiaalgebruik, het opteren voor gepaste uitvoeringswijzen en vooral door een goed doordacht structuurconcept.

We werken voor onze projecten bij voorkeur in BIM (Building Information Modelling), omdat we ervan overtuigd zijn dat dit een enorme meerwaarde oplevert voor alle partijen. Door de structuur als het ware eerst volledig virtueel te bouwen, worden eventuele uitvoeringsproblemen al in een vroeg ontwerpstadium gedetecteerd en kunnen ze efficiënt aangepakt worden.

Onze professionele en proactieve aanpak in zowel studie als uitvoering zorgt voor een betere bouwkwaliteit en heeft een lagere bouwkost als resultaat.

Referenties

  • Turnhout, Turnova
    heeren group 2

    De Turnova Toren is onderdeel van een bruisend nieuw stadsdeel vlak bij de Grote Markt in hartje Turnhout. Het bestaat uit 250 woongelegenheden en een 40-tal winkels, de stedelijke academie, een viersterrenhotel en een ondergrondse
    parking. Samen met de gezellige cafés, restaurants en terrasjes geeft Turnova een nieuwe dimensie aan het stadscentrum van Turnhout.

    Het project werd gerealiseerd onder een PPS-constructie tussen Stad Turnhout en Armada Projectontwikkeling (part of Heeren Group). Macobo-Stabo verzorgt de studies stabiliteit van het torenproject van maar liefst 72 meter hoog. Er zijn 48 appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers met een bewoonbare oppervlakte vanaf 64 m² tot 242 m². De woontoren is voorzien van 52 ondergrondse parkeerplaatsen en kelders. De 12 bouwlagen hebben telkens een vloeroppervlakte van 665 m².

    Genomineerd voor: Planningsprijs Gilbert van Schoonbeke & FEBE Award 2018.

    Foto's: © Heeren Group

    Lees meer
  • Antwerpen, Harmoniewijk
    Cores Van Schoonbeke 2 Small

    Cores Development kocht de vroegere site van de Crelan-bank en nam zelf zijn intrek in het gerenoveerde herenhuis aan de Mechelsesteenweg. De rest van de site krijgt een nieuwe invulling met een mix van klassieke woonfuncties, assistentiewoningen en kantoren.

    Tegen eind 2019 is de hele site vernieuwd en zal er in de Harmoniewijk 17.000 m² extra woon- en werkruimte beschikbaar zijn. De Harmoniewijk biedt zijn toekomstige bewoners een fantastische omgeving, waar jong en minder jong, single en gezin zich helemaal thuis zullen voelen. 

    Foto's: © Cores Development

    Lees meer
  • Luxemburg, Maison Du Savoir
    Maison du Savoir

    Het Maison du Savoir, symbool van de toekomst en herinnering aan het verleden, werd opgevat als het middelpunt van de nieuwe campus van de Universiteit van Luxemburg en is gebouwd als een markant herkenningspunt dat van mijlenver zichtbaar is. Gelegen op het terrein van een voormalige staalfabriek in de wijk Belval in Esch-sur-Alzette, vertegenwoordigt het gebouw de transformatie van de plaats van de staalproductie naar een moderne leerplek.

    Het gebouw probeert op verschillende manieren de kloof te overbruggen tussen een verleden waarin staal werd geproduceerd op de site van Terrasse des Hauts-Fourneaux van 67 hectare en het heden. De toren, die 85 meter hoog is en 18 verdiepingen boven de grond uitsteekt, weerspiegelt bijvoorbeeld de verhoudingen van de oude hoogovens.

    Het universiteitsgebouw is 45.000 m² groot een heeft een parking van drie ondergrondse bouwlagen.

    Awards

    • 2017 Zumtobel Group Award, Honorable Mention | Zumtobel Group AG, Dornbirn, AT
    • 2016 Building Developer Award | OAI - Chamber of Architects and Consulting Engineers Luxemburg
    • 2015 Nomination: The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award | Foundation Mies van der Rohe, Barcelona

    Foto's: © Baumschlager Eberle Architekten

    Lees meer
  • Merelbeke, Studentenrestaurant UGent
    StaboUgent 06

    Een nieuwbouw voor de faculteit Diergeneeskunde op de campus in Merelbeke:

    • restaurant met 250 zitplaatsen
    • regeneratiekeuken
    • fietsenparking met 200 plaatsen


    Het restaurant vormt een ontmoetingsplek en de toegangspoort tot de campus.

    Bij gebrek aan een BEN-definitie voor restaurant vanwege de overheid is er in overleg en op basis van de ambitie van UGent een eigen eisenpakket gedefinieerd waarbij “Bijna” energieneutraal verder gaat dan enkel verwarming en koeling compenseren.

    Na het ontwerpproces is het gebouw zelfs volledig energieneutraal.

    Foto's: © archipelago

    Lees meer
  • Leuven, hoofdkantoor CERA
    Leuven hoofdkantoor CERA 3

    100 jaar na de bouw van de “Volksbank van Leuven” in de Muntstraat keert CERA terug naar de plaats van haar roots in het hart van de historische stad.

    De site bevat 2 erkende monumenten, namelijk Hotel d’Eynatten en het Helleputtegebouw. Op de plaats waar het Huis der Vlaamse Leergangen stond komt een nieuwbouwcomplex.

    Geboeid door de combinatie van de moderne architectuur van Robbrecht & Daem en het historische kader dat bewaakt wordt door Studio Roma en ar-te is MACOBO-STABO erin geslaagd een technisch concept te bedenken dat een hoog ambitieniveau en respect voor het historisch kader perfect combineert. Geothermische energieopslag onder het nieuw gedeelte verzorgt de koeling en verwarming van de bestaande en nieuwe gebouwen. Luchtverdeling en verlichting zijn subtiel geïntegreerd in het ontwerp.

    Genomineerd RES2019 “Best Development for institutional investors”.

    Foto's: © THV Robbrecht & Daem - archipelago - Macobo-Stabo

    Lees meer
  • Leuven, Imec Toren
    IMEC 100

    Imec, toponderzoekscentrum in nanotechnologie en nano-electronica, is de bouwheer van deze Leuvense landmark.

    Het project omvat 16 bovengrondse verdiepingen kantoorruimte voor 450 medewerkers, een auditorium voor 200 personen, 4 ondergrondse lagen parking en een laboratorium dat zich uitstrekt over 2 verdiepingen. Voor de toren, die maar liefst 73 meter meet, werd een gedurfde constructie uitgewerkt om de uitkraging te realiseren zonder steun van op de grond tijdens de bouwfase.

    Foto's: © Vanhout

    Lees meer
  • Brussel, BNP Fortis Paribas
    Jaspers Eyers Architects 1

    In hartje Brussel werd er een nieuw hoofdkantoor opgetrokken met een bijzonder fraai uiterlijk. Met vier ondergrondse en tien bovengrondse verdiepingen, biedt het werkruimte aan 4.500 werknemers met 65.000m² kantoorruimte, 1.000 m² commerciële ruimtes, 2.200 m² publieke ruimtes, 200 autoplaatsen en 400 fietsplaatsen.

    Het gebouw kent een sterke correlatie met de omgeving door een atrium met vide aan de achter inkom, de integratie van grote patio’s met binnentuinen en mezzanines en de verwijzing naar de kroonlijsthoogte van de naastgelegen gebouwen aan de hand van setbacks in de gevel.

    BIM Award 2018 - Tertiary, industrial, commercial and residential projects BENELUX.

    Foto's: © Jaspers-Eyers Architects

    Lees meer
  • Hasselt, Quartier Bleu
    matexi 3

    Aan de Hasseltse Kanaalkom investeert bouwheer Kanaalkom Development in de ontwikkeling van Quartier Bleu, een modern woon- en winkelproject vlakbij het bruisende centrum van Hasselt.

    Het project omvat 11 gebouwen met luxe-flats, woningen, studio’s en appartementen. Stijlvolle winkels en goede restaurants vestigen zich tevens in deze nieuwe woonbuurt en leggen een trendy schakel met de binnenstad. Er is een sfeervol plein ingericht, met een ruime trapverbinding naar het water en de moderne fietsers- en voetgangersbrug over het kanaal verbindt beide oevers.

    Macobo-Stabo zette in op een doorgedreven optimalisatie van het structuurontwerp voor de bovenbouw. De aannemers Houben en Strabag deden tevens beroep op ons om een nieuwe luxeparking voor maar liefst 2.500 parkeerplaatsen sneller en economischer te kunnen bouwen. 

    Foto's: © Matexi

    Lees meer
  • Leuven, Horenblazer
    Horenblazer 1

    Projectontwikkelaar ViRiX realiseert op de voormalig Inbev-site te Leuven, DijleDelta, het gebouw De Horenblazer. Naast een opengemaakte Dijle-arm biedt het gebouw plaats voor 30 appartementen en studio’s. 24 appartementen vallen onder het concept ‘stadswoningen’.


    MACOBO-STABO verzorgt het technisch ontwerp van de appartementen binnen het vooropgestelde budget. De dienst duurzaamheid verzorgt bijkomend de EPB-berekeningen en speelt een adviserende rol in de duurzaamheidsambitie van de bouwheer. Met behulp van een persoonlijke PV-installatie per appartement kan deze behaald worden.

    Foto's: © LAVA architecten

    Lees meer
  • Merksem, WZC Melgeshof
  • Antwerpen, Bleu Gate
    polo architects

    Scholen van Morgen’ is een PPS (publiek-private samenwerking) tussen AG Real Estate, BNP Paribas Fortis en de Vlaamse overheid. Het programma omvat het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van 182 schoolgebouwen.

    In de projectzone BlueGate, ook gekend als Petroleum Zuid, komt een campus van 10.000m² voor deeltijds beroepssecundair onderwijs en volwassenonderwijs in dag en/of avond school.

    Foto’s : © POLO Architects 

    Lees meer
  • Beverst, WZC Beversthuis
    Beversthuis

    Naast het bestaande rusthuis heeft vzw Sint-Barbara een nieuw woonzorgcentrum met drie verdiepingen gebouwd. Er zijn in eerste fase 104 kamers in een modern kader opgetrokken die voorzien in alle comfort voor de bewoners. Op de plaats van het bestaande rusthuis is in 2e fase een polyvalente zaal met cafetaria gebouwd dat ook opengesteld wordt voor verenigingen van Beverst.

    Om de leefruimtes comfortabel te houden, wordt gebruik gemaakt van vloerkoeling. In de leefruimtes wordt ventilatie systeem D toegepast. In de kamers daarentegen is systeem C voorzien. Aanwezigheidsdetectoren in de gangen zorgen er ten slotte voor dat het energieverbruik voor verlichting beperkt wordt.

    Foto's: © archipelago - Macobo-Stabo

    Lees meer
  • Lanaken, WZC Bessemerberg
    lanaken 3

    De eerste fase van het Woonzorgcentrum Bessemerberg telt in totaal 120 kamers. De kamers bevinden zich aan de buitenzijde van woonblokken met telkens een onbelemmerd uitzicht naar de bosrijke omgeving. Verdringingsventilatie, vloerverwarming en vloerkoeling zorgen daar voor optimaal comfort.

    De tweede fase omvat nieuwbouw van 10 kamers kort verblijf en de herinrichting van de cafetaria

    Het woonzorgcentrum met zijn eigen cafetaria, kapsalon, keuken, kine en andere diensten biedt op de site alle comfort in een zorgeloze sfeer.

    2e prijs van de publieksjury op de zorginnovatieaward I2C, 2012.

    Foto's: © archipelago

    Lees meer
  • Landen, WZC Oleyck
    TV archipelago Macobo Stabo 1

    Het project omvat de herinrichting van de uitgebreide site van het OCMW Landen langs de Oscar Huysecomlaan. De woonzorgcampus biedt onderdak aan een woonzorgcentrum met 92 bedden, een dagverzorgingscentrum en 40 assistentiewoningen (uit te breiden met 45 assistentiewoningen).

    Voor de gebouwschil is hierbij gestreefd naar K30 door gebruik te maken van doorgedreven isolatie in de gebouwdelen. Bovendien is gekozen voor een ATES (aquifer thermal energy storage) systeem in mergel wat een doorgedreven geologische kennis vraagt. Hierdoor kan men koelen in de zomer en verwarmen op lage temperatuur in de winter. Voor de ventilatie is ook gestreefd naar duurzaamheid en comfort. We maken gebruik van een luchtgroep met warmtewiel om optimaal energierecuperatie te bekomen.

    De verschillende technieken en performante gebouwschil maken van het woonzorgcentrum een laag energetisch gebouw.

    Foto's: © archipelago - Macobo-Stabo

    Lees meer
  • AZ Turnhout, Campus Sint-Elisabeth
  • UZ Leuven, Vrouw en Kind
    Leuven V2 14

    Binnen het masterplan voor campus Gasthuisberg van UZ Leuven, wordt het bestaande ziekenhuis uitgebreid met een nieuwbouw Fase IVb 1 & 2. Hierin worden alle bestaande functies van het programma “Vrouw en Kind” geherlocaliseerd.

    Dynamische simulaties, waarin een evenwicht is gezocht tussen de energievragen voor verwarming en koeling, oververhitting en daglichttoetreding, maken van Fase IVb een laag energie gebouw.

    Lees meer
  • UZ Leuven, Neonatale Intensive Care Unit
    UZL kritieke diensten

    De verschillende afdelingen binnen het gebouw “kritieke diensten” vragen telkens om aangepaste technische installaties:

    • de basisinstallaties zijn allemaal verzameld op twee technische verdiepingen verdeeld over het gebouw.
    • de dimensionering van de warmte- en koudeafgifte-toestellen houdt rekening met het masterplan energie waarbij energieopslag in de bodem (KWO) wordt toegepast.
    • de verse luchtdebieten zijn steeds bepaald op basis van hygiënische eisen. Indien deze onvoldoende zijn om de warmtelasten op te vangen, is aanvullend een klimaatplafond voorzien dat eveneens perfect aansluit bij het principe van LTV/HTK en de strenge hygiënische eisen.
    • in de behandeling van de verse lucht wordt veralgemeend aan energierecuperatie gedaan via een collectief twin-coil systeem.
    • de verlichting is energiezuinig.
    Lees meer
  • UZ Leuven, Operatiezalen en Recovery
    OK

    Door de nieuwbouw van het gebouw “Kritieke Diensten” is het aantal operatiezalen van het ziekenhuis met 10 stuks verhoogd. Om de daaraan gekoppelde stijging van post anesthesie-plaatsen te voorzien, diende de bestaande PAZA (post anesthesie zorgen afdeling) verbouwd te worden.

    Gezien er steeds een bepaalde capaciteit PAZA-plaatsen beschikbaar diende te blijven, moest de verbouwing gefaseerd worden uitgevoerd.
    Na de verbouwing van de PAZA zal deze niet alleen wat capaciteit en organisatie betreft aangepast zijn aan het nieuwe aantal operatiezalen, maar ook voldoen aan de hoogste bouwkundige en technische eisen voor dergelijke afdelingen.
    De PAZA sluit aan bij het reeds bestaande operatiekwartier. Deze 16 operatiezalen worden bijkomend gerenoveerd.

    Lees meer
  • UZ Leuven, parkeergebouw
    UZL parking kleur

    Gekoppeld aan de uitbreidingen van UZ Leuven is er een stijgende vraag naar bijkomende parkeerplaatsen op de campus Gasthuisberg.

    Een nieuwe ondergrondse parking met 1500 plaatsen voor personeel en 50 parkeerplaatsen voor ambulances en mindervaliden beantwoordt aan deze vraag.
    De vloerplaten - met uitzondering van de funderingsplaat - werden uitgevoerd in nagespannen beton waarmee balken en kolomkoppen werden vermeden.
    Het resultaat is een elegante uitstraling en een luchtige ruimte.

    De parking is uitgerust met een mechanische rook- en warmteafvoer en een parkeergeleidingssysteem.

    Lees meer
  • UZ Leuven, Protontherapie Centrum
  • Maaseik, ziekenhuis Maas en Kempen
    ZMK Maaseik

    Het ziekenhuisgebouw is ontworpen vanuit een vastgoedvisie. Daardoor is het verdeeld in losse gebouwen welke hun eigen functie hebben.
    Voor elk gebouw is een eigen draagstructuur gekozen, optimaal aangepast aan de bestemming.

    Bij de technische installaties zijn de opwekking van warmte, koude, elektriciteit (normaal en nood) en water gecentraliseerd opgesteld op het hot-floor gebouw. Van daaruit wordt gedistribueerd naar de andere verbruikers. De luchtbehandelingsinstallaties staan verspreid opgesteld, telkens op de dakverdieping.

    Voor het energieconcept is uitgegaan van de logica van de TRIAS ENERGETICA met als meest opvallende maatregel de aanleg van een energieopslagsysteem onder de vorm van een koude-warmteopslag (KWO).

    Lees meer
  • UZ Gent, Kinderziekenhuis
    UZ Gent

    Kinderen vormen de voornaamste doelgroep binnen de nieuwbouw voor de pediatrische afdeling voor het Universitair Ziekenhuis te Gent. De uitdaging was dan ook om een eigenzinnig en herkenbaar gebouw te ontwerpen. Tevens was er de praktische uitdaging om het project van circa 16 000 m² te ontwerpen en te realiseren in een tijdspanne van 46 kalendermaanden: 22 maanden t.e.m. toewijzing en 24 maanden voor de uitvoering.

    Lees meer
  • Dendermonde, AZ Sint-Blasius
    St Blasius 056

    Het nieuwe operatiekwartier bevindt zich op de begane grond, deels in een verbouwde zone, deels in een annex nieuwbouw.

    De bestaande ruwbouwstructuur was origineel ontworpen voor verpleegafdelingen. Het was dan ook een ruimtelijke uitdaging om de veel intensere technische installaties, horende bij de recovery, hierin te integreren.
    Om de operatiezalen een voldoende vrije hoogte te bieden, zijn deze ingericht in een aansluitende nieuwbouw met een onderliggende technische kelder.

    Lees meer
  • Kortrijk, AZ-Groeninge

Wenst u een offerte op maat?

Vul het formulier in en wij contacteren u binnen 5 werkdagen

VRAAG HIER UW OFFERTE