Bouwakoestiek

Vandaag de dag vraagt nagenoeg elke bouwsituatie bijzondere aandacht en begeleiding van een akoestisch expert.

Ons Team Bouwakoestiek houdt zich bezig met het akoestisch comfort van gebouwen en bestudeert het ontwerp en de uitvoering van bouwconstructies om ongewenste geluiden te weren of te verzwakken.

Onze ingenieurs onderzoeken en adviseren over de juiste materialen en bouwconstructies voor een optimaal akoestisch comfort in onder meer woongebouwen, kantoren, industriële ruimtes, concertzalen, restaurants en publieke ruimtes. 

Vanaf de opmaak van het voorontwerp tot de oplevering van het gebouw adviseert en ondersteunt Macobo-Stabo architecten, projectontwikkelaars en overheden. Wij beschikken naast de nodige ervaring ook over de modernste meetapparatuur en software om jouw akoestisch vraagstuk het onze te maken, met een correcte oplossing tot gevolg.

Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben?

Referenties

 • Brussel, Livin
  Befimmo klein 1

  LIVIN is het project om een milieuvriendelijke en open campus te bouwen in de noordwijk van Brussel, met als doel het creëren van gemeenschappelijke ruimtes voor de verschillende gemeenschappen van de buurt.

  Het complex is 53.500 m² groot, bestaat uit 27 bouwlagen en voorziet 225 autostaanplaatsen, deels voorzien van elektrische laadpunten. De fietsstalling voorziet 282 plaatsen en is voorzien van stopcontacten om batterijen op te laden.

  De ontwikkeling van LIVIN, met een focus op circulaire economie, zal het recycleren van materialen en lage CO2-uitstotingen mogelijk maken.

  Renders: © Befimmo

  Lees meer
 • Diegem, Hotels Berkenlaan
  Berkenlaan Candor 6

  Het project bestaat uit twee hoteltorens op een strategische plaats in Diegem, vlakbij de luchthaven van Zaventem.

  De twee hotels worden gebouwd op een gemeenschappelijke parking. Het hotel Holiday Inn, bestaat uit 9 bouwlagen en bevat 208 hotelkamers. Hotel Adagio, behelst 7 bouwlagen en betreft een aparthotel met 160 kamers voor korte en middellange verblijven.

  Beide hoteltorens zijn BEN-gebouwen.

  Renders: © Candor

  Lees meer
 • Brussel, Royal Belge
  Souverain 25 nv 2

  Het gebouw van het vroegere Royale Belge dat tot 2017 door AXA werd gebruikt en sindsdien is verlaten, krijgt een volledige herbestemming naar een mixed-use project.

  Het complex van 53.500 m² zal bestaan uit een hotel (Limited Edition Hotels), met een auditorium met 300 zitplaatsen, vergaderruimtes, een restaurant en een bar, alsook een kantoorfunctie met aanvullend coworkingruimtes, een fitness- en wellnesscentrum en een openluchtzwembad.

  Het project wordt uitgevoerd met respect voor de erfgoedwaarde van het gebouw.

  Foto's:  © Souverain 25 nv

  Lees meer
 • Brugge, Stadion Blauw-Zwart
  SCAU B2ai 8

  Het state of the art voetbalstadion verrijst op de locatie van het huidige Jan Breydelstadion en telt 40.000 plaatsen.

  Het nieuwe stadion is voorzien van allerlei geavanceerde technologieën en architecturale hoogstandjes, maar een van de meest opvallende elementen is de ringstructuur die het dak draagt. Het stadion wordt zo het eerste in België met een drukring in het dak en een trekring erbuiten. En een van de vele hoogtepunten zijn de tribunes met een helling van bijna 35 graden. Zo hoeft de 'spionkop' niets van de wedstrijd te missen.

  Foto's: © SCAU - B2Ai

  Lees meer
 • Nieuwpoort, The Grand
  VDD Project Development 6

  Dit unieke renovatieproject “The Grand” is de herbestemming van het voormalige “Le Grand Hôtel” uit 1924, later gekend als de “White Residence”. Er komen 70 appartementen, 3 handelszaken, een restaurant en een bar. Tevens worden er 115 autostaanplaatsen en 248 fietstenstallingen.

  Dit is één van de meest iconische landmarks van Nieuwpoort en voor haar 100ste verjaardag (2024) krijgt dit monument haar grandeur terug; het wordt terug dé architecturale parel aan de Noordzee.

  Foto's: © VDD Project Development

  Lees meer
 • Antwerpen, Hockey Center of Excellence
  Antwerpen Center of excellence Hockey Belgium 01 c POLO Architects

  Center of Excellence voor de Red Lions en Red Panthers; een ‘high performance’ trainingscentrum én een thuis.

  Het topsportcentrum is een compact gebouw. De opbouw in CLT draagt bij tot flexibiliteit en energie-efficiëntie. Doorgedreven isolatie en luchtdichtheid worden toegepast en er wordt geïnvesteerd in duurzame technieken en zonnepanelen.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over CLT-projecten?

  Foto’s : © POLO Architects 

  Lees meer
 • Antwerpen, Motel One
  Cores Development 3

  Er komt een Motel One van de gelijknamige Duitse designhoteketel in het historische centrum van Antwerpen. Op deze toplocatie aan het plein Oever en Scheldeken, tussen winkels en horeca én vlakbij de vernieuwde kaaien, komen 221 hotelkamers.

  De werken beginnen eind 2021 na de verhuis van het huidige woonzorgcentrum. De opening van het hotel staat gepland voor 2024.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over hotelprojecten?

  Foto's: © Cores Development

  Lees meer
 • Haren, Gevangenisdorp
  B2Ai EGM 4

  Het gevangenisdorp van Haren wordt uitgevoerd volgens een DBFM-formule en zal plaats bieden aan 1.190 gedetineerden, verspreid over meerdere entiteiten. Het nieuwe gevangeniscomplex is bedoeld om de verouderde gevangenissen in Sint-Gillis, Vorst en Berkendael te vervangen en er werd gekozen voor een combinatie van kleinere gebouwen en kleinere leefeenheden (elk circa 30 personen).

  “Best Social Infrastructure Project” op de Partnership Awards 2019.

  WAFX Award, categorie “Power and Justice” op het World Architecture Festival in Amsterdam 2019.

  Foto's: © B2ai - EGM

  Lees meer
 • Gent, Dok Flats en Hotel
  candor 2

  Op wandelafstand van het centrum van Gent worden 98 studio's voor Adagio Aparthotel en een Ibis budgethotel gebouwd.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over hotelprojecten?

  Foto's: © Candor

  Lees meer
 • Antwerpen, Cadix B6'
  Van Wellen RED 2

  Op de hoek van de Londenstraat en Kattendijkdok-Oostkaai in de Cadixwijk komt er tegen de zomer van 2022 een multifunctioneel en flexibel kantoorgebouw, dat ook plaats zal bieden aan ontspanning en horeca.

  De bouwheer ambieert een inspiratiehaven en verzamelplaats voor ontwerpers en professionelen te creëren. Het project voorziet, naast de nodige ruimte voor het werken van vandaag, flexwerkplekken. Verder is er ruimte voorzien voor ontspanning in de grand café of koffiebar en voor sport en wellness. Om het gevoel van collectiviteit te versterken werden deze functies samengebracht in de plint van het gebouw rondom een gemeenschappelijke inkom met foyer, aula en bijhorende mezzanine. Bovendien voorziet het gelijkvloers ruimtes voor winkels en voor vergader- en expositieruimtes die ter beschikking staan van de bovenliggende kantoren en de toekomstige gebruikers van het gebouw.

  Foto's: © Van Wellen Real Estate Development

  Lees meer
 • Ekeren, Zorgcampus Sint-Jozef
  Bovenbouw 2

  De zorgcampus omvat een multifunctionele zorginstelling die bestaat uit een gevarieerd aanbod voor kinderen en jongeren met een fysieke en/of mentale beperking: er is de lagere school BuBaO Het Sas, de middelbare school BuSO De Tjalk en de zorgvoorziening Heder met onder andere een revalidatiecentrum, een ganglabo, een internaat, een gespecialiseerd kinderdagverblijf en dagopvang maar ook een hotel.

  De akoestische dienstverlening richtte zich op het realiseren van rustige buitenruimtes en een hoger akoestische comfort binnen de school; dit in combinatie met het gebruik van CLT.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over CLT-projecten?

  Beelden: © Bovenbouw Architectuur

  Lees meer
 • Antwerpen, Initium
  Candor 2

  Het project bestaat uit 69 full-service appartementen en 64 aparthotel kamers op een strategische locatie in Antwerpen.

  Er is tevens een fitnessruimte, een co-working space, een stijlvolle wasbar voorzien én een gemeenschappelijke binnentuin.

  Foto's: © Candor

  Lees meer
 • Deurne, De Pientere Piste
  areal architecten 4

  De Freinetschool De Pientere Piste bevindt zich in Deurne; de site is een schakel tussen het park Rivierenhof en het Park Groot Schijn. Het innovatief complex is een katalysator van een open schoolmodel zonder klassieke klassen en vaklokalen.

  Het gebouw is 3.550m² groot en heeft een opvallend gearticuleerde gevel en open afgeronde hoeken. Een compact plan biedt op de eerste en de tweede verdieping plaats voor twee leefgroepen per niveau; en de leefgroepen zijn op hun beurt geschakeld rond een grote polyvalente zaal met tribune. De kleinste kleuters palmen het gelijkvloers in, rechtstreeks aan de speelplaats en in nauwe verbinding met de polyvalente zaal.

  Op de bovenste verdieping is er een grote polyvalente zaal, een bibliotheek, een voordrachtruimte en een daktuin. Een groot speelbos, een zandbak, natuurlijke speeltuigen, groene en verharde speelplaatsen vervolledigen het geheel van deze open leefschool.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over schoolprojecten?

  Foto's: © AREAL Architecten

  Lees meer
 • Antwerpen, Vleminckveld
  WOW Projects 1

  Het wooncomplex 'Vleminckveld' bestaat uit 16 appartementen is afgewerkt met uiterst duurzame materialen en de nieuwste bouwtechnieken zorgen voor energie-zuinig wonen.

  Gezien de lichtgewicht CLT-basisconstructie is er speciale aandacht uitgegaan naar het akoestische comfort. Ontkoppelingen met specifieke strips onder en boven de wanden, voorzetwanden en dilatatievoegen in de vloerplaten, en ter hoogte van de woning-scheidende wanden werden, gebruikt om te komen tot een normaal akoestisch comfort.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over CLT-projecten?

  Foto's: © Sebastien Adriaensen fotografie
  Renders: © WOW Projects

  Lees meer

Wenst u een offerte op maat?

Vul het formulier in en wij contacteren u binnen 5 werkdagen

VRAAG HIER UW OFFERTE