Case: Project Deleers: inspirerend leren, wonen en werken

Posted by Maaike Deverwerre en Matthias Germonpré On 18 mei 2024 08:12

#engineering, #construction, #residentieel, #onderwijs, #ondernemen

2024.05.21 Deleers blog

Met zijn vier woontorens, twee scholen en een diversiteit aan bedrijvigheid is de site Deleers in Anderlecht een toekomstgericht project dat leren, wonen en werken samenbrengt op één locatie. Eind maart werd feestelijk de meiboom geplaatst omdat het hoogste punt van het schoolproject bereikt werd, maar ook als symbool voor de inclusieve en duurzame visie.

Een dynamische toekomst

De inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van prominente figuren zoals minister Sven Gatz en burgemeester Fabrice Cumps, en de vertegenwoordigers van de opdrachtgevers Kairos en Federale Real Estate. De meiboom staat symbool voor de voortgang van dit project, dat bijdraagt aan de economische ontwikkeling van Anderlecht door het aanbod van zowel leerfaciliteiten als nieuwe woningen en werkgelegenheid.

Samen leren

Met Campus Stream creëert de Vlaamse Gemeenschapscommissie een nieuwe leergemeenschap. De gemeente Anderlecht zal het kinderdagverblijf en de basisschool, genaamd Stroomboot, inrichten. GO! Scholengroep Brussel zal het nieuwe GO!4TECH verzorgen, een secundaire school met een breed aanbod van studierichtingen. In september volgend jaar zullen de eerste leerlingen er al school lopen.

Daarnaast komt er een grote sportinfrastructuur voor beide scholen, beheerd door de gemeente Anderlecht, die ook na schooluren open zal zijn. En de klaslokalen worden ‘s avonds door het volwassenenonderwijs gebruikt, wat allemaal bijdraagt aan de dynamiek van de site. 

Inspirerend ondernemen

Project Deleers biedt ook ruimte voor ondernemerschap. De site omvat verschillende bedrijfspanden voor uiteenlopende soorten ondernemingen, van kleine bedrijven tot opslagruimtes en van productiefaciliteiten tot dienstverlenende invullingen.

De bedrijfs- en handelsruimtes zijn zo ontworpen dat ze inspelen op de behoeften van moderne ondernemers. Ze bieden een inspirerende omgeving waarin creativiteit en innovatie kunnen floreren en kruisbestuiving tussen verschillende sectoren wordt gestimuleerd​​. De bedrijfsruimtes zijn bovendien ontworpen om flexibel en aanpasbaar te zijn, wat essentieel is voor groeiende bedrijven​​.

Vooruitstrevend wonen

Met drie middelgrote gebouwen met 75 appartementen en een hoger gebouw aan het kanaal, met nog eens 72 appartementen, biedt het project betaalbaar wonen met een groene uitstraling. Deze gebouwen zijn ontworpen met het oog op comfort en duurzaamheid. De open ruimtes tussen de gebouwen, gecombineerd met groene accenten, zorgen voor een aangename woonbeleving voor alle levensfases.

De meiboom als mijlpaal

Dit traditionele symbool geeft aan dat de ruwbouw het hoogste punt van het schoolcomplex heeft bereikt.

De schoolgebouwen zijn geconstrueerd met een structuur van vlakke platen en kolommen, waardoor maximale flexibiliteit wordt geboden aan de verschillende technieken, zowel tijdens het ontwerp als later tijdens het gebruik van de gebouwen. De grote overspanningen tussen de kolommen zorgen voor een flexibele en aanpasbare omgeving, wat essentieel is voor moderne stedelijke ontwikkeling. Ook zijn de gevels ontworpen met het oog op latere aanpassingen, zonder dat dit een grote impact heeft op de structuur. 

De lokalen voor het technisch en beroepsonderwijs zijn opgebouwd uit welfsels en voorgespannen betonbalken, wat deze ruimtes een industriële look geeft. De hoge gelamelleerde houten liggers boven de sporthal dragen bij aan de unieke uitstraling van het project.

Het coördineren van de stabiliteit en de technieken in de gebouwen wordt binnen Macobo-Stabo uitgevoerd, wat zorgt voor een naadloze integratie. Daarnaast verzorgen we de studies duurzaamheid en akoestiek.

Het ontwerp van de volledige site is het resultaat van een vruchtbare samenwerking met het ontwerpteam, bestaande uit SMAK Architects, Atelier Kempe-Thill, Kaderstudio en POLO. Benieuwd naar de verdere ontwikkelingen van het project Deleers? Volg ons op social media voor updates  

Matthias Germonpré
Projectleider Stabiliteit
matthias.germonpre@macobo-stabo.be

Maaike Deverwerre
Sales & Marketing Manager
maaike.deverwerre@macobo-stabo.be

-

Wens je te weten wat we verder voor jouw project kunnen betekenen? Neem dan contact op met Maaike Deverwerre, Sales & Marketing Manager bij Macobo-Stabo, op +32 460 94 21 39 of maaike.deverwerre@macobo-stabo.be