Gebouwtechnieken

Macobo-Stabo ontwerpt HVAC-, elektrische-, data-, domotica en sanitaire installaties. Hierbij verzoenen wij de wensen van de gebruiker m.b.t. energieverbruik, duurzaamheid, onderhoudskosten met betrouwbaarheid van de technische installaties. Correcte dimensionering, opmaak van lastenboeken en meetstaten, budgetramingen en de nauwgezette opvolging van de uitvoering kunnen tot ons takenpakket behoren. 

Naast onze traditionele 2D-software, werken we voor onze studies meer en meer met BIM (Building Information Model). Hierbij wordt gebruik gemaakt van het programma Revit. We bouwen onze berekende installaties in feite helemaal virtueel op in 3D alvorens ze in het echt te realiseren. Het is o.a. mogelijk om reeds in ontwerpstadium conflicten te detecteren met andere studies, zoals bijvoorbeeld een technisch kanaal dat dwars door de betonbalk van de stabiliteitsstudie gaat. Hierdoor verkorten we de bouwperiode en vermijden we kostbare uitvoeringsfouten tijdens de installatieperiode. 

We schenken bij onze technische studies bijzondere aandacht aan de mogelijke hernieuwbare energietoepassingen.

Onze divisie Gebouwtechnieken bevat een onderafdeling "Ziekenhuizen", die wordt bemand door een tiental ingenieurs met een bijzondere kennis en ervaring inzake de technische engineering van gebouwtechnieken in de ziekenhuis- en zorgsector.

Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben?

Referenties

 • Diegem, YPSO
  Eaglestone

  Het complex, in 2008 ontworpen door Jaspers-Eyers Architects, wordt volledig herontwikkeld tot een kwalitatief hoogstand gebouw door middel van een grondig renovatieprogramma en de bouw van 4 extra verdiepingen en bijkomende vleugels, goed voor een extra 4.300m². Het complex zal acht bovengrondse en drie ondergrondse verdiepingen tellen, goed voor een totale oppervlakte van 20.000 m². YPSO is strategisch gelegen dicht bij Brussels Airport.

  Het project wordt CO2 neutraal en BREEAM Outstanding gecertificeerd.

  Beelden: © Eaglestone

  Lees meer
 • Brussel, Livin
  Befimmo klein 1

  LIVIN is het project om een milieuvriendelijke en open campus te bouwen in de noordwijk van Brussel, met als doel het creëren van gemeenschappelijke ruimtes voor de verschillende gemeenschappen van de buurt.

  Het complex is 53.500 m² groot, bestaat uit 27 bouwlagen en voorziet 225 autostaanplaatsen, deels voorzien van elektrische laadpunten. De fietsstalling voorziet 282 plaatsen en is voorzien van stopcontacten om batterijen op te laden.

  De ontwikkeling van LIVIN, met een focus op circulaire economie, zal het recycleren van materialen en lage CO2-uitstotingen mogelijk maken. Het project zal BREEAM, WELL en DGNB gecertificeerd zijn.

  Renders: © Befimmo

  Lees meer
 • Anderlecht, Deleers Campus
  Kairos Deleers Campus 3

  Deleers Campus in Anderlecht bestaat uit 2 delen: enerzijds een schoolcampus met twee scholen en een kinderdagverblijf, en anderzijds  woningen op een sokkel van commerciële en productieve activiteiten.

  Voor de nieuwe schoolinfrastructuur van 21.000 m² zette de VGC een publiek-private samenwerking op poten. De gemeente Anderlecht zal de dubbele basisschool en het kinderdagverblijf inrichten. De secundaire school met een uitgebreid aanbod van studierichtingen zal worden ingericht door GO! Scholengroep Brussel.

  Vier residentiële gebouwen zullen zorgen voor een 150-tal appartementen in diverse woontypologieën, en in de plinten van de torens komen commerciële en productieve activiteiten. Er zijn ondergrondse voorzieningen voor auto’s en fietsen.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Beelden: © Kairos en Federale Real Estate.

  Lees meer
 • België, CNTR herbestemming 22 kantoorgebouwen
  DWNTWN 3

  Het CNTR-project bestaat uit 22 gebouwen verspreid over de centrumsteden van België. De portefeuille is oorspronkelijk ontworpen als institutioneel eigendom voor de Belgische staat en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als kantoorruimte. Een herontwikkeling en/of herpositionering van de gebouwen is gepland in de komende jaren, in samenwerking met de lokale autoriteiten.

  Er wordt rekening gehouden met duurzaamheids- en toekomstfactoren, circulair bouwen, lokale samenwerking, buurtactivatie en multimodale toegankelijkheid.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Foto's: © DWNTWN

   

   

  Lees meer
 • Oostende, De Vernieuwde Stad
  C v2.F.Moller + BRUT 1

  De vervangingsbouw en herontwikkeling van de site bestaat uit een 500-tal woningen, over diverse gebouwen van 5, 8 en 14 niveaus, met buurtfuncties op de begane grond. Het project zal gefaseerd opgetrokken worden.

  De architectuur combineert een nieuwe identiteit met woonkwaliteit, duurzaamheid en haalbaarheid. Het project omvat 13 gebouwen: 4 van 14 niveaus, 4 van 5 niveaus, 5 van 8 niveaus, gerangschikt rond drie woonhoven met elk een eigen karakter, geïnspireerd door moderne én historische architectuur.

  Project Open Oproep Vlaams Bouwmeester.

  Beelden: © C.F.Møller + BRUT

  Lees meer
 • Diegem, The Wings
  Ghelamco

  Dit baanbrekend concept omvat 90.000 m²: kantoorruimte, een hotel, een fitness, restaurants en co-working faciliteiten. The Wings wordt het eerste gebouw in België dat drievoudig gecertificeerd is:

  • BREEAM EXCELLENT ****
  • WELL ‘GOUDEN’ CERTIFICERING
  • DGNB ‘GOUDEN’ CERTIFICATIE

  Het complex wordt een geavanceerde duurzame omgeving die werk en welzijn perfect met elkaar in evenwicht brengen. Er wordt een slimme en energie-efficiënte infrastructuur ontwikkeld voor alle interne bedrijven en voorzieningen, zonder ook maar enige fossiele brandstof te verbruiken.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  International Property Awards 2023
  Austrian Green Building Planet Award 2022
  European Property Awards 2022
  MIPIM Award 2022, Best Office and Business Development
  FEBE Award 2021, Precast in Buildings
  BIM Award 2018

  Foto's: © Ghelamco

  Lees meer
 • Kortenberg, D'Ieteren Park
  POLO klein jpg

  De site in Kortenberg zal de komende jaren een heuse metamorfose ondergaan. Circa 28.000 m² van hun gebouwen worden getransformeerd in functie van verduurzaming.

  Concreet houdt dit in dat het vroegere Contact Center Volkswagen vervangen wordt door een nieuw kantoorgebouw waarin alle kantoorfuncties van D’Ieteren Automotive worden gehergroepeerd. Aan de andere kant van de site zal Volkswagen D’Ieteren Finance zijn intrek nemen in een volledig gerenoveerd kantoorcomplex. De Contact Centers van Seat en Skoda worden dan weer verbouwd tot polyvalente ruimten.

  Telkens wordt het interieur ingericht volgens een toekomstgerichte visie op werken.En de gebouwen worden BREEAM Outstanding gecertificeerd.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Beeld: © POLO Architects 

   

   

  Lees meer
 • AZ Diest, Zorgcampus
  GAF 2

  AZ Diest koos, samen met de stad Diest, voor een open en toegankelijk stadsziekenhuis: dicht bij de mensen, vlot bereikbaar en in een groene omgeving, meer bepaald de locatie Verversgracht. Dit resulteert in een campus op wandelafstand van het station en het historisch centrum, ingebed in de landelijke omgeving van de Demer.

  Het drie jaar durend nieuwbouwproject zal resulteren in een eengemaakte zorgcampus met o.a. een nieuw chirurgisch dagcentrum, een afdeling voor moeder en kind, en een uitbreiding voor de afdeling geriatrie en revalidatie.

  Het ziekenhuis zal bestaan uit vier bouwlagen over 21.600 m², inclusief een parking voor auto’s en fietsen en een technische verdieping bovenaan, en wordt gefaseerd gebouwd.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Renders: © GAF

  Lees meer
 • Leuven, Tweewaters
  Tweewaters v2

  Op de voormalige InBev-site aan de Leuvense Vaartzone loopt één van de grootste binnenstedelijke herontwikkelingsprojecten. In opdracht van AG Real Estate voert Macobo-Stabo de studies stabiliteit, gebouwentechnieken en duurzaamheid uit voor de nieuwe stadswijk Tweewaters.

  Het project omvat twee gebouwen naar ontwerp van Xaveer De Geyter Architects (XDGA) : Vivid, het balkvormig woonblok (89 appartementen, 55 assistentiewoningen en 6 handelspanden) en een woontoren Lucid (65 appartementen). Ook een nieuwe ondergrondse parking is voorzien, die verbonden is met de bestaande parking Tweewaters. 

  Foto's: © XDGA

  Lees meer
 • Diegem, Hotels Berkenlaan
  Berkenlaan Candor 6

  Het project bestaat uit twee hoteltorens op een strategische plaats in Diegem, vlakbij de luchthaven van Zaventem.

  De twee hotels worden gebouwd op een gemeenschappelijke parking. Het hotel Holiday Inn, bestaat uit 9 bouwlagen en bevat 208 hotelkamers. Hotel Adagio, behelst 7 bouwlagen en betreft een aparthotel met 160 kamers voor korte en middellange verblijven.

  Beide hoteltorens zijn BEN-gebouwen.

  Renders: © Candor

  Lees meer
 • Heilig Hart Ziekenhuis, Leuven
  archipelago

  Het ambulante centrum van het Heilig Hart Ziekenhuis in Leuven zal verschillende faciliteiten huisvesten, waaronder consultatieruimten, een daghospitaal en een uitbreiding van de operatiekamers.

  De verdiepingshoogte werd verhoogd tot 4 meter, gecombineerd met een modulaire aanpak en gecentraliseerde technieken en circulatie, wat resulteert in een volledig aanpasbaar en toekomstgericht gebouw van 7.287 m².

  Beeld: © archipelago

  Lees meer
 • Antwerpen, Cadix A5
  Antwerpen Cadix 5A 3
  Het prestigieuze project ligt in de Cadixwijk op 'Het Eilandje' en bestaat uit New York Residence & London Residence die in fase 1 werden uitgevoerd, en fase 2 met Venice Residence, Stockholm Residence en Quebec Residence. Samen goed voor 200 appartementen en 26 handelsruimtes. Inzake duurzaamheid ligt de ambitie voor dit project hoog met K18 voor de vijf blokken en E30 voor de appartementen.

  Met behulp van een warmtepomp wordt de warmte in de bodem gebruikt om de gebouwen te verwarmen op lage temperatuur.

  BREEAM: Outstanding Design Fase.

  Foto's: © Sergison Bates Architects

  Lees meer
 • Hasselt, Quartier Bleu
  matexi 3

  Aan de Hasseltse Kanaalkom investeerde bouwheer Kanaalkom Development in de ontwikkeling van Quartier Bleu, een modern woon- en winkelproject vlakbij het bruisende stadscentrum.

  Het project bestaat uit maar liefst 400 wooneenheden, van studio’s over appartementen naar penthouses, verdeeld over 11 woonblokken.  Een 50-tal winkels en restaurants vestigen zich tevens in deze nieuwe woonbuurt en leggen een trendy schakel met de binnenstad. 

  De hele site wordt voorzien van verwarming en koeling d.m.v. een KWO (koude-warmteopslag). Er zijn drie warme bronnen en drie koude bronnen en er wordt ook een koppeling gemaakt met het naastliggende kanaal. Een thermisch onevenwicht tussen de jaarlijkse warmte- en koudevraag kan door de inzet van het kanaalwater namelijk weggewerkt worden

  MACOBO-STABO zette in op een doorgedreven optimalisatie van het structuurontwerp voor de bovenbouw. De aannemers Houben en Strabag deden tevens beroep op ons om een nieuwe luxeparking voor maar liefst 1.850 parkeerplaatsen sneller en economischer te kunnen bouwen.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Foto's: © Matexi

  Lees meer
 • Antwerpen, Hockey Center of Excellence
  Antwerpen Center of excellence Hockey Belgium 01 c POLO Architects

  Center of Excellence voor de Red Lions en Red Panthers; een ‘high performance’ trainingscentrum én een thuis.

  Het topsportcentrum is een compact gebouw. De opbouw in CLT draagt bij tot flexibiliteit en energie-efficiëntie. Doorgedreven isolatie en luchtdichtheid worden toegepast en er wordt geïnvesteerd in duurzame technieken en zonnepanelen.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over CLT-projecten?

  Foto’s : © POLO Architects 

  Lees meer
 • Leuven, WZC Booghuys
  Jeroen Verrecht 2

  In het hartje van Leuven, naast de groene long van het stadspark, bevindt zich woonzorgcentrum Booghuys dat zicht richt op mensen met dementie.

  Het project omvat de vervangingsnieuwbouw van het woonzorgcentrum met 72 kamersHet gebouw bestaat uit 8 aan elkaar verbonden woningen waar telkens 9 bewoners samenleven in een gemeenschappelijke eet- en zitruimte en met een eigen kamer.

  Foto's: © Jeroen Verrecht

  Lees meer
 • Brussel (Ganshoren), Van Overbeke
  Ganshoren 1

  Het totaal bouwproject omvat een gebouw van 12 verdiepingen met 85 woningen, en gemeenschappelijke ruimtes bestaande uit een kinderdagverblijf, een gemeenschapszaal en een sportzaal.

  Het gebouw dient te voldoen aan de huidige eisen op het gebied van woonkwaliteit, duurzaamheid en functionaliteit, binnen een zeer strikt stedenbouwkundig kader.

  Beelden: © Dierendonckblancke

  Lees meer
 • Antwerpen, Motel One
  Cores Development 3

  Er komt een Motel One van de gelijknamige Duitse designhoteketel in het historische centrum van Antwerpen. Op deze toplocatie aan het plein Oever en Scheldeken, tussen winkels en horeca én vlakbij de vernieuwde kaaien, komen 221 hotelkamers.

  De werken beginnen eind 2021 na de verhuis van het huidige woonzorgcentrum. De opening van het hotel staat gepland voor 2024.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over hotelprojecten?

  Foto's: © Cores Development

  Lees meer
 • Peer, WZC VitaS
  archipelago 1 v2

  Macobo-Stabo verzorgt de studies voor de gefaseerde vervangingsnieuwbouw van het woonzorgcentrum Sint-Antonius in Peer. Het project wordt gerealiseerd in drie bouwfases.

  In totaal komen er 185 kamers met 189 bedden, 2 ondergrondse parkings (1 voor bezoekers en 1 voor personeel) en 3 assistentiewoningen. Tevens wordt het Godsgasthuis tot een dagverzorgingscentrum verbouwd. In de inkomzone bevinden zich een winkeltje, een kapsalon, administratieve ruimtes, een kinélokaal, een bezigheids-animatielokaal en een grote polyvalente ruimte met cafetaria.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Foto's: © Jan De Wilde

  Lees meer
 • Antwerpen, Blue Gate
  polo architects

  Scholen van Morgen’ is een PPS (publiek-private samenwerking) tussen AG Real Estate, BNP Paribas Fortis en de Vlaamse Overheid. Het programma omvat het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van 182 schoolgebouwen.

  In de projectzone BlueGate, ook gekend als Petroleum Zuid, komt een campus van 10.000m² voor deeltijds beroepssecundair onderwijs en volwassenonderwijs in dag- en/of avond school.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over schoolprojecten?

  Foto’s : © POLO Architects 

  Lees meer
 • Bierbeek, Salve Mater
  virix low res 3

  Op 5 km van het centrum van Leuven ligt het Groot Park van Lovenjoel. Een site van 25 ha die rond 1925 werd ontwikkeld en nu werd het religieus en administratief centrum Salver Mater verbouwd en gerenoveerd tot een gemengd project waar wonen, werken en vrije tijd hun plek hebben. 

  De kerk werd omgebouwd tot zwembad, welness en fitness met grote polyvalente zaal. De bestaande vleugels bieden nu onderdak aan 35 appartementen, de nieuwe vleugel omvat 17 appartementen.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Foto's: © ViRix

  Lees meer
 • Brussel, co-working spot Albert
  Fosbury Sons 2

  Fosbury & Sons, Albert is een indrukwekkende coworking-spot in hartje Brussel. Het is een professionele werkplek waar ondernemers van kleine en grote bedrijven samenkomen onder verschillende werkformules in inspirerende ruimtes met
  sterke focus op architectuur en design. 

  Fosbury & Sons heeft de drie verdiepingen ingericht in het gerenoveerde gebouw waarvan het ontwerp van gebouwtechnieken werd toegewezen aan Macobo-Stabo. Het ontwerp omvat drie zones met elk hun specifieke eisenpakket naar comfort. Zo is er ondermeer op het gelijkvloers een publieke open bar en restaurant, conference rooms, meeting & living rooms en tal van verschillende imponerende zithoeken en werkplekken. De eerste en tweede verdieping zijn semi-publiek of privaat en stralen een meer huiselijke, privé sfeer uit. Oog voor detail, comfort en welbehagen is niet ontgaan alsook de flexibiliteit om te kunnen voldoen aan de werkstructuur van verschillende ondernemers die hier hun intrek zullen nemen.

  Foto's: © Fosbury & Sons

  Lees meer
 • Antwerpen, Cadix B6'
  Van Wellen RED 2

  Op de hoek van de Londenstraat en Kattendijkdok-Oostkaai in de Cadixwijk komt er tegen de zomer van 2022 een multifunctioneel en flexibel kantoorgebouw, dat ook plaats zal bieden aan ontspanning en horeca.

  De bouwheer ambieert een inspiratiehaven en verzamelplaats voor ontwerpers en professionelen te creëren. Het project voorziet, naast de nodige ruimte voor het werken van vandaag, flexwerkplekken. Verder is er ruimte voorzien voor ontspanning in de grand café of koffiebar en voor sport en wellness. Om het gevoel van collectiviteit te versterken werden deze functies samengebracht in de plint van het gebouw rondom een gemeenschappelijke inkom met foyer, aula en bijhorende mezzanine. Bovendien voorziet het gelijkvloers ruimtes voor winkels en voor vergader- en expositieruimtes die ter beschikking staan van de bovenliggende kantoren en de toekomstige gebruikers van het gebouw.

  Foto's: © Van Wellen Real Estate Development

  Lees meer
 • Kop van Kessel-Lo, mixed use
  archipelago seARCH 2

  Kop van Kessel-Lo is het ambitieuze project dat gelegen is aan de oostzijde van het station van Leuven.

  Het programma van ca. 75.000 m² bestaat uit een parkeergarage, fietsenstalling, hotels, huisvesting, kantoren, handel en horeca:

  • 121 appartementen - 12.526 m²
  • Hotel IBIS 133 kamers - 3.326 m²
  • Hotel Park-Inn 139 kamers - 6.413 m²
  • 292 studentenkamers - 9.168 m²
  • Handel/Horeca - 3.315 m²
  • Kantoren - 9.094 m²
  • 975 ondergrondse parkeerplaatsen - 29.185 m²
  • 1.650 fietsparkeerplaatsen - 2.937 m²

  Foto's: © TA archipelago-SeARCH

  Lees meer
 • Diest, De Blekerij
  Cores Development 1

  De Blekerij is een woonproject met 68 appartementen, 2 eengezinswoningen en 2 handelspanden, verdeeld over 4 gebouwen.

  Dit nieuw woonproject maakt deel uit van de herontwikkeling van de stationswijk, die de schakel moet worden tussen het station en het centrum van Diest. Het is een mooi en tijdloos gebouw geworden dat perfect past in de omgeving. De gemeenschappelijke tuin is een oase van rust, een plek van ontmoeting en dialoog voor jong en oud. De tuin helt van nature af richting de Demer.

  Foto's: @ Cores Development

   

  Lees meer
 • UZ Leuven, Logistiek Platform
  archipelago GAF Macobo Stabo 1

  Het logistiek platform zorgt voor de concentratie van een aantal logistieke en productiefaciliteiten: apotheek, productiekeuken, distributiekeuken, ontvangst van goederen, afvalplatform, kleedruimtes, ...

  Het project is sterk gedetermineerd door de strenge functionele eisen. Als ontwerpers en ingenieurs willen wij nog verder gaan en zoeken naar de meest duurzame oplossing. Hiervoor hanteren wij de logica van de TRIAS ENERGETICA.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Sint-Truiden, DronePort
  dbv architecten 3

  DronePort, de campus voor technologiebedrijven die actief zijn in de bemande en onbemande luchtvaartsector, is gevestigd op de voormalige militaire vliegbasis in Brustem. Het is de thuishaven voor start-ups, groeibedrijven, scholen en kenniscentra die samen zullen werken aan een innovatieve toekomst voor de luchtvaartsector.

  Drones mogen gebruikmaken van meerdere specifieke outdoor testzones waar ze tot 650 meter hoog kunnen vliegen, uniek in Europa. In diverse ateliers kunnen dronepiloten, technici en onderzoekers nieuwe prototypes van drones bouwen. Testen gebeurt in de indoor testruimtes of in de DronePort Cage.

  Daarnaast beschikt DronePort over heel wat diverse kantoorruimtes voor bedrijven: vaste kantoren, flex desks en vergaderzalen die gebruikt worden voor meetings, brainstormsessies, workshops en events. Op de open campus is eveneens een restaurant geopend voor de werknemers zelf maar ook geïnteresseerden van elders.

  Foto's: © dbv architecten

  Lees meer
 • Leuven, hoofdkantoor CERA
  Leuven hoofdkantoor CERA 3

  100 jaar na de bouw van de “Volksbank van Leuven” in de Muntstraat keert CERA terug naar de plaats van haar roots in het hart van de historische stad.

  De site bevat 2 erkende monumenten, namelijk Hotel d’Eynatten en het Helleputtegebouw. Op de plaats waar het Huis der Vlaamse Leergangen stond kwam een nieuwbouwcomplex.

  Geboeid door de combinatie van de moderne architectuur van Robbrecht & Daem en het historische kader dat bewaakt wordt door Studio Roma en ar-te is MACOBO-STABO erin geslaagd een technisch concept te bedenken dat een hoog ambitieniveau en respect voor het historisch kader perfect combineert. Geothermische energieopslag onder het nieuw gedeelte verzorgt de koeling en verwarming van de bestaande en nieuwe gebouwen. Luchtverdeling en verlichting zijn subtiel geïntegreerd in het ontwerp.

  Genomineerd RES 2019 “Best Development for institutional investors”.

  Foto's: © THV Robbrecht & Daem - archipelago - Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Landen, WZC Oleyck
  TV archipelago Macobo Stabo 1

  Het project omvat de herinrichting van de uitgebreide site van het OCMW Landen langs de Oscar Huysecomlaan. De woonzorgcampus biedt onderdak aan een woonzorgcentrum met 92 bedden, een dagverzorgingscentrum en 40 assistentiewoningen (uit te breiden met 45 assistentiewoningen).

  Voor de gebouwschil is hierbij gestreefd naar K30 door gebruik te maken van doorgedreven isolatie in de gebouwdelen. Bovendien is gekozen voor een ATES (aquifer thermal energy storage) systeem in mergel wat een doorgedreven geologische kennis vraagt. Hierdoor kan men koelen in de zomer en verwarmen op lage temperatuur in de winter. Voor de ventilatie is ook gestreefd naar duurzaamheid en comfort. We maken gebruik van een luchtgroep met warmtewiel om optimaal energierecuperatie te bekomen.

  De verschillende technieken en performante gebouwschil maken van het woonzorgcentrum een laag energetisch gebouw.

  Foto's: © archipelago - Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Merelbeke, Studentenrestaurant UGent
  StaboUgent 06

  Een nieuwbouw voor de faculteit Diergeneeskunde op de campus in Merelbeke:

  • restaurant met 250 zitplaatsen
  • regeneratiekeuken
  • fietsenparking met 200 plaatsen

  Het restaurant vormt een ontmoetingsplek en de toegangspoort tot de campus.

  Bij gebrek aan een BEN-definitie voor restaurant vanwege de overheid is er in overleg en op basis van de ambitie van UGent een eigen eisenpakket gedefinieerd waarbij “Bijna” energieneutraal verder gaat dan enkel verwarming en koeling compenseren.

  Na het ontwerpproces is het gebouw zelfs volledig energieneutraal.

  Foto's: © archipelago

  Lees meer
 • UZ Leuven, Vrouw, Kind & Erfelijkheid
  archipelago GAF Macobo Stabo 6

  Binnen het masterplan voor campus Gasthuisberg van UZ Leuven, werd het bestaande ziekenhuis uitgebreid met een nieuwbouw Fase IVb 1 & 2. Hierin werden alle bestaande functies van het programma “Vrouw, Kind & Erfelijkheid” geherlocaliseerd.

  Het project omvat 38.000 m² verdeeld over:

  • 118 bedden kindergeneeskunde
  • 8 plaatsen daghospitaal voor vrouw
  • 30 plaatsen daghospitaal kinderen
  • 65 bedden kraamafdeling
  • 12 bevallingskamers

  De ziekenhuisschool wordt ook uitgerust voor kinderen welke een periode in het ziekenhuis verblijven. Dit betekent dat er zowel leslokalen voorzien zijn voor kleuter-, basis- als secundair onderwijs.

  Dynamische simulaties, waarin een evenwicht is gezocht tussen de energievragen voor verwarming en koeling, oververhitting en daglichttoetreding, maken van Fase IVb een laag energie gebouw. Duurzaamheid en beleving van patiënten, bezoekers en personeel staan centraal: klimaatplafonds, het energierecuperatiesysteem voor de luchtbehandeling i.f.v. de hygiënische eisen en energiezuinige verlichtingsarmaturen.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Leuven, Horenblazer
  Horenblazer 1

  Projectontwikkelaar ViRiX realiseert op de voormalig Inbev-site te Leuven, DijleDelta, het gebouw De Horenblazer. Naast een opengemaakte Dijle-arm biedt het gebouw plaats voor 30 appartementen en studio’s. 24 appartementen vallen onder het concept ‘stadswoningen’.


  MACOBO-STABO verzorgt het technisch ontwerp van de appartementen binnen het vooropgestelde budget. De dienst duurzaamheid verzorgt bijkomend de EPB-berekeningen en speelt een adviserende rol in de duurzaamheidsambitie van de bouwheer. Met behulp van een persoonlijke PV-installatie per appartement kan deze behaald worden.

  Foto's: © LAVA architecten

  Lees meer
 • Antwerpen, Harmoniewijk
  Cores Van Schoonbeke 2 Small

  Cores Development kocht de vroegere site van de Crelan-bank en nam zelf zijn intrek in het gerenoveerde herenhuis aan de Mechelsesteenweg. De rest van de site krijgt een nieuwe invulling met een mix van klassieke woonfuncties, assistentiewoningen en kantoren.

  Tegen eind 2019 is de hele site vernieuwd en zal er in de Harmoniewijk 17.000 m² extra woon- en werkruimte beschikbaar zijn. De Harmoniewijk biedt zijn toekomstige bewoners een fantastische omgeving, waar jong en minder jong, single en gezin zich helemaal thuis zullen voelen. 

  Foto's: © Cores Development

  Lees meer
 • Lanaken, WZC Bessemerberg
  lanaken 3

  De eerste fase van het Woonzorgcentrum Bessemerberg telt in totaal 120 kamers. De kamers bevinden zich aan de buitenzijde van woonblokken met telkens een onbelemmerd uitzicht naar de bosrijke omgeving. Verdringingsventilatie, vloerverwarming en vloerkoeling zorgen daar voor optimaal comfort.

  De tweede fase omvat nieuwbouw van 10 kamers kort verblijf en de herinrichting van de cafetaria.

  Het woonzorgcentrum met zijn eigen cafetaria, kapsalon, keuken, kine en andere diensten biedt op de site alle comfort in een zorgeloze sfeer.

  2e prijs van de publieksjury op de zorginnovatieaward I2C, 2012.

  Foto's: © archipelago

  Lees meer
 • Antwerpen, Rijnpoort
  Stramien 2

  Reconversie van een kantoorgebouw tot hedendaags woonproject, met een gemeenschappelijke binnentuin.

  Het complex bestaat uit 110 appartementen, 1 kantoor en 3 winkelpanden. Achter de muren van Rijnpoort vind je een oase van rust als welkom tegenwicht voor de hectiek van buitenaf.

  Door de verspringende volumes ontstaan zijgevels die de Zuidwestoriëntatie beter benutten. Op de bovenste daken komen ruime dakterrassen terwijl op het dak boven de parkeergarage een grote gemeenschappelijke daktuin wordt aangelegd.

  Foto's: © Stramien

  Lees meer
 • Maaseik-Kinrooi, KASO
  archipelago 15

  Op de campus Harlindis en Relindis van KaSO Maaseik-Kinrooi hebben we reeds verschillende nieuwbouwprojecten verwezenlijkt en ook op de Campus Kinrooi zijn we actief:

  • Fase 1: Nijverheid en Techniek
  • Fase 2 + Fase 2bis: Nijverheid en Techniek, Handelswetenschappen en Sociale wetenschappen en welzijn
  • Polyvalente zaal
  • Internaat
  • Administratief blok
  • Mechanica
  • Werkplaatsklassen Campus Kinrooi
  • Eerstegraadsschool Pelserstraat
  • Huisvesting kloostergemeenschap Kruisheren

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over schoolprojecten?

  Foto's: © archipelago

  Lees meer
 • UZ Leuven, Operatiezalen en Recovery
  OK

  Door de nieuwbouw van het gebouw “Kritieke Diensten” is het aantal operatiezalen van het ziekenhuis met 10 stuks verhoogd. Om de daaraan gekoppelde stijging van post anesthesie-plaatsen te voorzien, diende de bestaande PAZA (post anesthesie zorgen afdeling) verbouwd te worden.

  Gezien er steeds een bepaalde capaciteit PAZA-plaatsen beschikbaar diende te blijven, moest de verbouwing gefaseerd worden uitgevoerd. Na de verbouwing van de PAZA zal deze niet alleen wat capaciteit en organisatie betreft aangepast zijn aan het nieuwe aantal operatiezalen, maar ook voldoen aan de hoogste bouwkundige en technische eisen voor dergelijke afdelingen.
  De PAZA sluit aan bij het reeds bestaande operatiekwartier. Deze 16 operatiezalen worden bijkomend gerenoveerd.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • UZ Leuven, Protonentherapie en MRT centrum
  Gortemaker Algra Feenstra architects 2

  Het UZ Leuven en het UZ Saint-Luc investeerden in een onderzoeks- en behandelcentrum voor protontherapie. Het is een belangrijk project in de medische wereld; een nationaal en internationaal toonaangevend instituut. Samen met het UZ Gent en de industrie wordt er in dit centrum gewerkt aan de verdere ontwikkeling van proton- en koolstof-ion-behandelingen. De behandeling blijkt succesvol bij kinderen met kanker en bij tumoren in het centrale zenuwstelsel.

  Het protontherapiecentrum bestaat uit twee bunkers; de ene wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten en klinisch onderzoek, de andere voor meer toegepast, preklinisch onderzoek.

  Het programma bevindt zich grotendeels onder het maaiveld, maar het gebouw in zijn geheel en de publieksruimte in het bijzonder zijn zo vormgegeven dat men geen moment het gevoel krijgt opgesloten te zitten in een kelderruimte. Door diepe insnijdingen komt het daglicht tot op het laagste niveau. De nieuwe MRT-afdeling is dan weer rechtstreeks gekoppeld aan de bestaande.

  Foto's: © Gortemaker Algra Feenstra architects 

  Lees meer
 • UZ Leuven, Kritieke Diensten
  archipelago GAF Macobo Stabo 1

  Het nieuwbouwproject Kritieke Diensten betreft de eerste uitbreidingsfase van het bestaande ziekenhuis. In dit dicht tegen het bestaande OK-complex gelegen gebouw worden diverse bestaande ziekenhuisfuncties uitgebreid of vervangen.

  De onderbouw bevat de uitbreiding van het operatiekwartier met tien zalen, radiologie, de nieuwe spoedeisende hulp met ambulancehal aansluitend op de parkeerkelder en diverse facilitaire ruimtes.

  In de bovenbouw komt onder andere de nieuwe neonatale intensive care unit, opgezet met het oog op “family centered care” met 36 ruime eenpersoonskamers, twee afdelingen intensive care, een afdeling hemodialyse, diverse stafruimtes plus de logistieke hoofdroute - met bufferzones - naar het Vrouw en Kind ziekenhuis en het gebouw voor Psychiatrie.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • UZ Leuven, Parkeergebouw Tabor
  Toon Grobet 4

  Het Centraal Ontsluitingspunt bestaat uit een luifel boven een trappencomplex, met panoramische liften, die de ondergrondse en bovengrondse lagen verbindt. Het is het circulatieknooppunt tussen de verschillende ondergrondse parkings, de kleedruimtes voor personeel en het inrittencomplex, en van hieruit vinden alle bestaande parkings hun toegang.

  Deze ondergrondse parking voorziet 1.500 plaatsen voor personeel en 50 parkeerplaatsen voor ambulances en mindervaliden, verdeeld over drie niveaus en georganiseerd rond een atrium met daaromheen de verticale verkeerscirculatie. De parking is uitgerust met een mechanische rook- en warmteafvoer en een parkeergeleidingssysteem. Hierdoor wordt aan ingang West, in combinatie met Parkeergebouw West, een totale capaciteit van 2.500 parkeerplaatsen gerealiseerd.

  Foto's: © Toon Grobet

  Lees meer
 • UZ Leuven, Parkeergebouw West
  Macobo Stabo 2 v2

  Het Centraal Ontsluitingspunt bestaat uit een luifel boven een trappencomplex, met panoramische liften, die de ondergrondse en bovengrondse lagen verbindt. Het is het circulatieknooppunt tussen de verschillende ondergrondse parkings, de kleedruimtes voor personeel en het inrittencomplex, en van hieruit vinden alle bestaande parkings hun toegang.

  De nieuwe bezoekersparking omvat drie ondergrondse bouwlagen met in totaal 937 plaatsen en de spoedparking van 63 plaatsen. Hierdoor wordt aan ingang West, in combinatie met parking Tabor, een totale capaciteit van 2.500 parkeerplaatsen gerealiseerd, alsook een kiss-and-ride zone, een ambulancehal en een spoedplein met daglicht, voorzien via grote gevelopeningen en een twaalftal daklichten naar het bovengrondse plein.

  De parking is voorzien van LED-verlichting, beamdetectie als brandbeveiliging, parkeerbegeleiding en een sprinklerinstallatie om de spoedafdeling te vrijwaren van rookverspreiding.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Foto's: © Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Maaseik, Ziekenhuis Maas en Kempen
  Roos Alderhoff 1

  Het ziekenhuisgebouw is ontworpen vanuit een vastgoedvisie. Daardoor is het verdeeld in losse gebouwen welke hun eigen functie hebben en voor elk gebouw is een eigen draagstructuur gekozen, optimaal aangepast aan de bestemming.

  De ziekenhuisfuncties zijn als volgt verdeeld over de vijf bouwdelen:

  • Verpleegafdelingen in het ‘Hotelgebouw’
  • OK’s, IC, Spoed en Radiologie in de ‘Hotfloor’
  • Poliklinieken, administratie en beheer in het ‘Kantoorgebouw’
  • Facilitaire functies van schoonmaak tot laboratorium in de ‘Fabriek’
  • Entree, bezoekersrestaurant, balies, etc. in het ‘Entreegebouw’

  Voor het energieconcept is uitgegaan van de logica van de TRIAS ENERGETICA met als meest opvallende maatregel de aanleg van een energieopslagsysteem onder de vorm van een koude-warmteopslag (KWO).

  Foto's: © Roos Alderhoff

  Lees meer
 • Genk, Ziekenhuis Oost Limburg
  blok K 29

  Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) is een algemeen ziekenhuis met een universitair karakter.

  MACOBO-STABO was ondermeer betrokken bij de realisatie van het K-Blok. Het project omvat vijf verpleegafdelingen geriatrie plus het dagziekenhuis, de raadpleging pneumologie, een cardio-thoraxcentrum met zeven interventiezalen voor hoofdzakelijk hartkatheterisaties en een cardiale revalidatieafdeling. Er waren ook verschillende verbouwingen in het bestaande ziekenhuis nodig in functie van de ontsluiting van Blok K zowel op het vlak van patiënten, bezoekers als logistiek.

  Daarnaast stonden we ook in voor de studies van de G-parking. De personeelsparking heeft plaats voor 828 wagens en 150 fietsen. Op het dak ligt 3.200 m² zonnepanelen met een totaalvermogen van 475 kWp. Deze panelen produceren per jaar 455.000 kWh elektriciteit en op die manier heeft ZOL een reductie van 275 ton CO2-uitstoot per jaar. De gehele parking wordt verlicht met intelligent gestuurde LED-armaturen.

  Foto's: © TV Archiduk-archipelago-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • UZ Gent, Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth
  UZ Gent

  Kinderen vormen de voornaamste doelgroep binnen de nieuwbouw voor de pediatrische afdeling voor het Universitair Ziekenhuis te Gent. De uitdaging was dan ook om een eigenzinnig en herkenbaar gebouw te ontwerpen. 

  Het gebouw bevat verschillende verpleegafdelingen, een IC-afdeling, poliklinieken en uitbreidingen van het operatiekwartier en de afdeling radiologie. Het totale oppervlak van dit project bedraagt 16.000 m².

  De technische installaties zijn ontworpen, niet alleen met oog voor het comfort van patiënt en personeel, maar ook voor de energiezuinigheid.

  Publieksprijs Innovation 2 Care.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Dendermonde, AZ Sint-Blasius Operatiekwartier & Recovery
  archipelago GAF Macobo Stabo 9

  Het nieuwe operatiekwartier bevindt zich op de begane grond, deels in een verbouwde zone, deels in een annex nieuwbouw.

  De bestaande ruwbouwstructuur was origineel ontworpen voor verpleegafdelingen. Het was dan ook een ruimtelijke uitdaging om de veel intensere technische installaties, horende bij de recovery, hierin te integreren. Om de operatiezalen een voldoende vrije hoogte te bieden, zijn deze ingericht in een aansluitende nieuwbouw met een onderliggende technische kelder.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Dendermonde, AZ Sint-Blasius Blok West
  archipelago GAF Macobo Stabo 4

  Blok West van het ziekenhuis bestond oorspronkelijk uit drie verdiepingen (kelder, gelijkvloers en eerste verdieping) met daarboven een technische ruimte. De uitbreiding bestaat uit twee bijkomende verdiepingen en een nieuwe technische afdeling. De constructie was al voorzien om twee bijkomende verdiepingen te dragen, maar de grootste uitdaging zat hem in het operationeel houden van de onderliggende reeds afgewerkte verdiepingen met inbegrip van de bestaande technische ruimte.

  De nieuwe verdieping is bestemd voor een palliatieve afdeling met zes kamers en een verpleegafdeling locomotorische revalidatie met veertien kamers van elk twee bedden. Tussen deze afdelingen werd een logistiek gedeelte voorzien met onder meer verpleegposten, vergaderzalen en een keuken.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer

Wenst u een offerte op maat?

Vul het formulier in en wij contacteren u binnen 5 werkdagen

VRAAG HIER UW OFFERTE