Case: Quartier Bleu, hotspot voor wonen en shoppen

Posted by Maaike Deverwerre en Miche Wassink On 8 juni 2020 12:30

#stabiliteit, #engineering, #technieken

Quartier Bleu

Op 11 mei openden de eerste winkels van Quartier Bleu de deuren en ook de eerste bewoners nemen hun intrek in dit boeiende nieuw stadsdeel in Hasselt.

De kades die vroeger bruisten van laad- en losactiviteit werden een trendy hotspot met stijlvolle winkels en horecazaken. De aanpalende woonbuurt legt een schakel met de binnenstad en een sfeervol plein leidt, door een ruime trapverbinding, naar het water. Er komt ook een eigentijdse fietsers- en voetgangersbrug die beide oevers zal connecteren.

Het project bestaat uit maar liefst 400 wooneenheden, van studio’s over appartementen naar penthouses, verdeeld over elf woonblokken. De vier eerste blokken zijn reeds in verkoop en de rest volgt op korte termijn.

De site bevat een 50-tal retail- en horecazaken, waaronder H&M zijn nieuwe flagshipstore van 1.800 vierkante meter over twee verdiepingen, en supermarkt Delhaize waar je met je boot inkopen kan doen omdat die gelegen is aan de lage kade aan het kanaal. Bovendien voorziet Quartier Bleu enkele conceptstores. Het Britste automerk MG opent bijvoorbeeld een pop-up showroom van 200 vierkante meter om het nieuwe model MG ZS EV voor te stellen. Horecazaken mogen nog geen mensen ontvangen vanwege de coronamaatregelen, maar enkele zaken werken wel al met het afhaalconcept.

De hele site wordt voorzien van verwarming en koeling d.m.v. een KWO (koude-warmteopslag). Er zijn drie warme bronnen en drie koude bronnen en er wordt ook een koppeling gemaakt met het naastliggende kanaal. Een thermisch onevenwicht tussen de jaarlijkse warmte- en koudevraag kan door de inzet van het kanaalwater namelijk weggewerkt worden.

“Door een ringleiding die in de onderbouw volledig rondloopt, worden alle woonblokken en
alle verschillende retail- en horecazaken bediend. Elk appartement en elke winkel of
horecazaak is voorzien van een eigen warmtepomp. Zo kan elke gebruiker
onafhankelijk kiezen of ze wensen te verwarmen of te koelen.”
Miche Wassink, Projectleider Gebouwtechnieken

De voorzieningen van sommige gerenommeerde winkelketens waren een extra uitdaging omdat er geen leidingen van de appartementen aan het plafond in de winkels mogen lopen. Bovendien werden mogelijke huurders pas gekend in de loop van de werf, sommigen pas helemaal op het einde.

“Daardoor zijn in een laat stadium nog veel wijzigingen doorgevoerd, want huurders hebben
soms specifieke eisen voor hun aansluitingen: bijvoorbeeld posities die wijzigen of
een groter elektriciteitsvermogen. Door flexibiliteit en telkens snel te schakelen,
is het hele bouwteam erin geslaagd dit tot een goed einde te brengen.”
Miche Wassink, Projectleider Gebouwtechnieken

De ondergrondse parking voorziet 2.500 parkeerplaatsen. MACOBO-STABO werd voor dit project door de aannemers aangesteld voor een kosten-optimaliserende structuurstudie van deze ondergrondse delen, samen goed voor maar liefst 85.000 kubieke meter beton, 10.000 ton wapeningsstaal en 200 ton profielstaal over 128.000 vierkante meter aan vloerplaten.

“We zijn erin geslaagd een totale besparing van maar liefst 720 ton wapeningsstaal
te realiseren. Dit komt overeen met een besparing van meer dan
20% ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp.”
Joachim Grochowczak, Projectleider Stabiliteit

Dit gedurfde project was ook een uitdaging vanwege de strakke planning en de vele verschillende betrokken partijen; dit is opgevangen door slimme bouwmethodes als LEAN en BIM.

Wil je graag weten hoe we een besparing van 720 ton wapeningstaal realiseerden voor dit project? Lees dan hier de blog!

Maaike Deverwerre
Sales & Marketing Manager
maaike.deverwerre@macobo-stabo.be

Wens je  te weten wat we voor jouw project kunnen betekenen? Neem dan contact op met Maaike Deverwerre, Sales & Marketing Manager bij Macobo Group, op +32 460 94 21 39 of maaike.deverwerre@macobo-stabo.be