Case: Polymeertoren wordt zakelijk centrum

Posted by Jeroen Eeckman en Maaike Deverwerre On 11 april 2022 10:02

#engineering, #construction, #renovation , #office

2022.04.12 Polytoren voor nieuwsbrief tekst en blog

Op de Domo-site in Gent, ooit gekend als textielsite, komt een zakelijk coördinatiecentrum met ruimte voor startups en innovatieve bedrijven, en het nieuwe hoofdkantoor van de Domo Investment Group. De absolute eyecatcher is de Polytoren, een gewezen polymeertoren die wordt verbouwd en waarbij het nieuwe concept wordt gekenmerkt door identiteit en flexibiliteit.

Bouwheer Alinso Group (part of Domo Investment Group) kiest resoluut voor een BEN-project, een bijna energieneutraal, duurzaam gebouw. Vanuit stabiliteitstechnisch oogpunt zetten we dus volop in op het hergebruik van de bestaande structuur.

Identiteit door hergebruik

Het ontwerp wordt sterk bepaald door het hergebruik van de oude polymeertoren met haar ruimtelijke kwaliteiten. Zo zijn de bestaande verdiepingen danig hoog dat er drie nieuwe tussenvloeren worden aangebracht. Het torengebouw krijgt bovendien twee extra bouwlagen bovenop de bestaande constructie. De vloeren worden gedragen door een centrale kern, die ook de stijfheid van het gebouw waarborgt, en geprefabriceerde kolommen in architectonisch beton. Deze laatste bevinden zich buiten het beschermd volume en onderscheiden zich, samen met de optopping met zijn contrasterende look, duidelijk van het oorspronkelijke gebouw.

Er wordt naar gestreefd de bestaande structuur zo veel mogelijk te behouden. Om inzicht te krijgen in de draagkracht ervan werd er op oordeelkundig gekozen plaatsen destructief onderzoek uitgevoerd. De fundering wordt versterkt door middel van micropalen, welke doorheen de bestaande massieven worden geboord. Gezien er op voorhand heel weinig bekend was over de bestaande fundering, worden de uitvoeringsprincipes voortdurend bijgestuurd naarmate de ontmanteling vordert en we een duidelijker beeld krijgen van de staat ervan.

Flexibiliteit voor gebruik

Binnen de Polytoren verbindt de nieuwe verticale foyer alle verdiepingen en gemeenschappelijke ruimtes waardoor gebruikers worden gestimuleerd om met elkaar in contact te komen en een gemeenschap te vormen. Er is een glazen circulatiehal (met glazen liften!) voorzien en een open transparante toegang staat in verbinding met het annex gebouw. Deze nieuwbouw omvat een exporuimte, een auditorium, leslokaken, flexibele werkruimtes en een fitness.

Het parkeergebouw gaat van -1 tot + 5, krijgt over de gehele hoogte een groene gevel, en is goed voor 320 autoplaatsen en ruime laad- en deelpunten voor elektrische voertuigen en fietsen. Sommige etages worden voorzien van een hogere verdiepingshoogte zodat omvorming naar kantoorruimtes mogelijk is.

Het hele concept speelt sterk in op de aanpasbaarheid van gebruik. Wij zijn alvast benieuwd naar het finale resultaat.

Voor meer beelden, klik hier.

Maaike Deverwerre
Sales & Marketing Manager
maaike.deverwerre@macobo-stabo.be

Jeroen Eeckman
Projectleider Stabiliteit
jeroen.eeckman@macobo-stabo.be

Wens je te weten wat we verder voor jouw project kunnen betekenen? Neem dan contact op met Maaike Deverwerre, Sales & Marketing Manager bij Macobo-Stabo, op +32 460 94 21 39 of maaike.deverwerre@macobo-stabo.be