Blog: School Special, structuurontwerp op maat

Posted by Dave De Borchgrave, Ellen Simoen en Gert Hoydongs On 14 september 2021 10:00

#engineering, #construction, #education

2021.09.13 Structuurontwerp scholen

De afgelopen weken zwaaiden de schoolpoorten weer open en binnenkort start het academiejaar voor hogescholen en universiteiten eveneens terug op. Ook voor Macobo-Stabo, partner van menig schoolproject, altijd weer een speciale periode. Uit het palmares van referenties pikken we er twee Antwerpse hoogtepunten uit, deze keer met de focus op stabiliteit en oplossingen op maat.

We starten in het noorden van de koekenstad, meer specifiek aan Park Spoor Noord waar de Campus Spoor Noord van de AP Hogeschool al enkele jaren in ontwikkeling is. Voor de nieuwbouw Viaduct zijn de ruwbouwwerken van de bovenbouw ondertussen afgerond, maar dit project heeft een hele geschiedenis achter de rug: de school met vijf bovengrondse niveaus werd namelijk gebouwd bovenop een reeds bestaande parking!

‘De parking waarop Viaduct staat, hoort bij de naastliggende Lichttoren die in 2014 werd opgetrokken. Macobo-Stabo hoorde bij het winnende team van de Design & Build wedstrijd dat de opdracht toegekend kreeg net voor de start van de ruwbouwwerken van de parking. Nog net op tijd dus om de uitvoerders de nodige richtlijnen mee te geven omtrent de belastingen voor het toekomstige gebouw.’ - Dave De Borchgrave, Projectleider Stabiliteit

De bovenbouw werd dus helemaal op maat van de onderliggende parking ontworpen, met als resultaat een mooie betonstructuur die optimaal afgestemd is op het architecturaal ontwerp. De juiste structuuroplossing op de juiste plaats, daar draait het om. Op de niveaus met een grote mix aan klaslokalen met verschillende afmetingen, werd bijvoorbeeld gekozen voor welfselvloeren dragend van gevel naar kern met grote overspanningen, om zo de geschikte ruimteflexibiliteit te bekomen. Op de afdek van het gelijkvloers en de eerste verdieping werd de draagrichting omgedraaid en gebruik gemaakt van predalvloeren dragend op betonwanden, om de overkragingen op deze niveaus mogelijk te maken. Voor de vloer van de grote aula van 1.250 m² op de eerste verdieping werd een betonplaat in helling gerealiseerd, het dak erboven met overspanning van zestien meter is opgebouwd uit een dunne betonplaat in helling, ondersteund door stalen liggers om een slanke structuur te bekomen.

Macobo-Stabo is erin geslaagd een structuur te ontwerpen die optimaal is afgestemd op de onderliggende parking, én op maat van de 2.000 studenten die er vanaf komend academiejaar school zullen lopen. 


Voor Campus Blue Gate, ontworpen met een heel andere insteek, trekken we helemaal naar het zuiden van Antwerpen. Het complex van 10.000 m² verdeeld over zeven bouwlagen zal plaats bieden aan een beroepsschool, en wordt ontwikkeld binnen het Scholen van Morgen programma.

Vanaf de start van het ontwerp was het opzet een efficiënt te bouwen nieuwbouw te ontwerpen. Er waren daarnaast ook bijzonder hoge eisen naar toegelaten overlasten en nuttige hoogtes: zo bevinden zich op de verdiepingen onder andere heftrucklokalen en lesateliers voor de leerlingen van de afdelingen bouw en elektromechanica.

‘Dit alles leidde snel tot de keuze voor een structuur volledig opgetrokken uit prefabbeton. De betonkolommen, -balken en voorgespannen welfsels konden in recordtempo als een ‘blokkendoos’ gemonteerd worden door aannemer. De werf is gestart in augustus 2020 en begin mei 2021 werd de meiboom al geplant!’ - Gert Hoydongs, Projectleider Stabiliteit

Voor dit project werd verder ook gebruik gemaakt van de BIM-werkmethodiek. Samen met de aannemer werd een gedetailleerd BIM-model opgesteld bij uitvoering, dat toeliet zowel de structuur, architectuur, technische installaties als de productieprocessen van de aannemer te coördineren en optimaal op elkaar af te stemmen.

Macobo-Stabo realiseerde op deze manier het meest geschikte structuurontwerp rekening houdend met de complexe synergie van de vele randvoorwaarden van het project.

Lees hier wat onze experten nog te vertellen hebben over Scholen ventileren in tijden van Corona en Terug naar school met Macobo-Stabo. 

Bekijk een aantal relevante referenties:

Ellen Simoen
Teamleader Stabiliteit
ellen.simoen@macobo-stabo.be

Wens je te weten wat we voor jouw schoolproject kunnen betekenen? Neem dan contact op met Maaike Deverwerre, Sales & Marketing Manager bij Macobo-Stabo, op +32 460 94 21 39 of maaike.deverwerre@macobo-stabo.be