Case: Macobo-Stabo werkt 30 jaar samen met REO Veiling

Posted by Kristel Beelen en Maaike Deverwerre On 10 november 2020 09:44

#engineering, #stabiliteit, #technieken, #duurzaamheid

Macobo luchtfoto 200x1500px

REO Veiling, toonaangevend op de nationale en internationale versmarkt van groenten en fruit, is al 30 jaar klant bij Macobo-Stabo. Voor een resem aan projecten doen we studies stabiliteit, gebouwtechnieken en duurzaamheid; een deel is reeds opgeleverd, een pak zijn in uitvoering en we hebben altijd een aantal projecten in ontwerp.

‘Tot op heden staat de teller op 60 projecten. We hebben een goede
verstandhouding opgebouwd met onze contactpersonen bij REO Veiling.
Ondertussen kennen we de site op ons duimpje en begrijpen we hun
visie waardoor deze duurzame relatie alsmaar sterker wordt.’
Kristel Beelen, Projectleider Gebouwtechnieken

REO Veiling investeert ook in het duurzaam karakter van de site. Zo worden de meeste gebouwen op de site verwarmd met energie afkomstig van de afvalverbrandingsoven van de intercommunale Mirom. Toch zal de eerste warmtepomp zijn intrede doen bij de verbouwing van de kantoren en kantine met kleedruimtes en sanitair voor de heftruckchauffeurs. Het gebouw ligt te ver van de warmtewisselaar die de warmte aanlevert, waardoor het uitbreiden van het net geen economische oplossing was.

‘Op een site van deze schaal worden we regelmatig met dit soort uitdagingen
geconfronteerd en dit verplicht ons om out-of-the box te denken.’
Kristel Beelen, Projectleider Gebouwtechnieken

In 2016 werd de bouw van twee nieuwe loodsen, met bijhorende kantoren en ook weer kleedruimtes, sanitair en refter afgewerkt. De loodsen zijn goed voor maar liefst 13.000 m² ruimte: de kartonnen dozen met groenten en fruit, die wij kennen van de supermarkt worden daar gemaakt door twee dozen-opzet-machines die verschillende soorten karton kunnen verwerken. De stockage hiervan vraagt veel ruimte.

Op de REO Veiling is er 24/7 activiteit. ’s Nachts leveren chauffeurs groenten en fruit die ’s ochtends vroeg geveild worden. Om de koude-keten niet te onderbreken werden in 2015 drie nachtsassen gebouwd. Zo worden de groenten en fruit onmiddellijk in de frigo geplaatst; de chauffeur heeft namelijk toegang via het nachtsas met codeklavier aan de ene kant van de frigo. En ’s morgens kan het REO personeel aan de andere kant de goederen er uithalen en overplaatsen naar de grote koelruimtes.

REO Veiling verkoopt meer dan 70 verschillende groente- en fruitsoorten. Ze zorgen niet alleen dat deze daags na de oogst al in de winkel kunnen liggen, maar ook nog eens aan de beste kwaliteit en kraakvers. Daarvoor werd bijvoorbeeld een loods van 11.340 m² ingedeeld in stockagezones met verschillende temperaturen: 16°C voor tomaten, 6°C voor kolen, 2°C aardbeien, enz. En het bedrijf heeft ook een state of the art vacuümkoeling voor sla.

‘REO Veiling is een opdrachtgever die voortdurend evolueert, openstaat voor de
mogelijkheden die de constante veranderingen van gebouwtechnieken
biedt én aandacht besteedt aan duurzaamheid in de brede zin
van het woord. Dit maakt een samenwerking extra boeiend.’
Kristel Beelen, Projectleider Gebouwtechnieken

Maaike Deverwerre
Sales & Marketing Manager
maaike.deverwerre@macobo-stabo.be

Wens je te weten wat we voor jouw project kunnen betekenen? Neem dan contact op met Maaike Deverwerre, Sales & Marketing Manager bij Macobo Group, op +32 460 94 21 39 of maaike.deverwerre@macobo-stabo.be