Case: Montevideo, state-of-the-art kantoorgebouw

Posted by Frank Segers en Maaike Deverwerre On 11 april 2024 14:44

#engineering, #construction, #technieken, #gebouwtechnieken, #duurzaamheid, #renovatie, #reconversie

2024.04.16 Montevideo blog

Het bruisende Antwerpse Eilandje staat op het punt een nieuwe mijlpaal te bereiken in zijn transformatie: met het Montevideo-project wordt door projectontwikkelaar LIFE namelijk 10.000 m² kantoorruimte van het iconische Montevideo Pakhuis nieuw leven ingeblazen. Onder meer "We Are One World", de kracht achter het legendarische Tomorrowland-festival, zal er zijn intrek nemen. Macobo-Stabo staat in voor de studies gebouwtechnieken en duurzaamheid.

Een visie voor de toekomst

Het komende jaar zal de volledige kantooroppervlakte worden afgewerkt en ingericht tot een moderne werkomgeving die voldoet aan de hoogste normen van comfort en functionaliteit. 6.750 m² wordt verkocht aan “We Are One World”, de overige 3.000 m² kantoorruimte zal LIFE behouden en verhuren.

Een samensmelting van erfgoed en innovatie

Montevideo belichaamt de perfecte fusie van waardevol erfgoed en vooruitstrevend ontwerp. Met architecten OYO en Dieter Vandervelpen aan het roer, wordt het project gekenmerkt door hoogwaardig design. Maar het gaat verder dan esthetiek alleen; Montevideo omarmt geavanceerde duurzaamheidstechnieken zoals geothermie en Smart Building Technology, waardoor een unieke en milieuvriendelijke kantooromgeving wordt gecreëerd.

Slimme aanpak warmte- en koudeproductie

Op de site  Montevideo wordt voor de productie van warmte en koude een geavanceerd concept toegepast dat zorgt voor een efficiënte energie-uitwisseling tussen verschillende gebruikers op het terrein. Dit wordt mogelijk gemaakt door een neutrale kring, waarop alle gebruikers kunnen worden aangesloten en waarbij resterende energie wordt afgevoerd door een combinatie van een BEO-veld en een drycooler.

Macobo-Stabo staat in voor de koppeling van het kantoor op de neutrale kring. Hiervoor is een innovatieve aanpak geïmplementeerd met behulp van een 6-pijps warmtepomp. Deze slimme warmtepomp maakt het mogelijk om energie uit te wisselen tussen ruimtes die warmte of koeling nodig hebben, waarbij het overschot aan energie wordt afgegeven aan de neutrale kring. En die energie kan dan weer gebruikt worden door de buren of wordt gestockeerd in de bodem.

                        

Creatief proces

Het integreren van gebouwtechnieken in het kantoor is een nauwgezet en creatief proces, inclusief een intensieve samenwerking met de opdrachtgevers en architectenbureaus. Elk aspect, van roosters en kanalen tot leidingen en verlichtingsarmaturen, is zorgvuldig besproken en overwogen. Op basis van deze gesprekken hebben alle componenten nu hun plaats gekregen op de plannen. De 3D-beelden laten een veelbelovend resultaat zien. Nu de uitvoering is gestart zal alles ook snel in werkelijkheid vorm krijgen.

Voor de afgifte van warmte en koeling worden verschillende elementen gecombineerd, waaronder vloerverwarming en vloerkoeling. Waar nodig worden deze aangevuld met ventiloconvectoren of passieve koelbaken.

De toekomst van werkplekken

Met een oplevering gepland voor het eerste kwartaal van 2025, belooft Montevideo niet alleen een kantoorruimte te zijn, maar een centrum van innovatie en samenwerking. Van flexibele kantoorruimtes tot karaktervolle vergaderruimtes en evenementenlocaties, Montevideo biedt een veelzijdige omgeving die perfect is afgestemd op de behoeften van moderne bedrijven en professionals.

Ben je geïnspireerd geraakt door het innovatieve karakter van Montevideo en ben je op zoek naar een partner voor je volgende vooruitstrevende project? Bij ons ben je aan het juiste adres voor alles van technische studies tot duurzaamheidsonderzoek. Samen kunnen we de toekomst van bouwen vormgeven.

Frank Segers
Business Unit Manager Gebouwtechnieken - Bestuurder
frank.segers@macobo-stabo.be

Maaike Deverwerre
Sales & Marketing Manager
maaike.deverwerre@macobo-stabo.be

-

Wens je te weten wat we verder voor jouw project kunnen betekenen? Neem dan contact op met Maaike Deverwerre, Sales & Marketing Manager bij Macobo-Stabo, op +32 460 94 21 39 of maaike.deverwerre@macobo-stabo.be