Case: MACOBO adviseert en begeleidt B&R Bouwgroep voor BEN-kantoor

Posted by Maaike Deverwerre en Pieter Mast On 8 augustus 2016 om 14:38

#epeil, #ben, #ben-gebouw, #ben-kantoor, #bijnaenergieneutraal, #kpeil, #haalbaarheidsstudie, #epb, #specialetechnieken, #veiligheidscoördinatie, #ingenieursbureau, #studiebureau, #macobo

BR Kantoren 39

B&R Bouwgroep uit Arendonk nam op 1 juli zijn intrek in het nieuwe bedrijfsgebouw aan de Hoge Mauw. Door de groei van het bedrijf verhuizen 65 medewerkers van Arkana, B&R Development en de overkoepelende diensten naar zeer energiezuinige kantoren.

"De keuze voor een BEN-gebouw is een bewuste keuze”, zegt afgevaardigd bestuurder Eddy Bruyninckx. “Het nieuwe bedrijfspand voldoet aan de strenge BEN-eisen (Bijna Energie Neutraal) en is voorzien van zonnepanelen en geothermie. De extra investeringen in energiebesparende maatregelen en groene energie betalen zichzelf terug door een lage energiefactuur.”

Macobo verzorgde de Haalbaarheidsstudies, EPB-verslaggeving en de Studies Speciale Technieken. Pieter Mast, EPB-expert bij Macobo, licht toe: “Om te streven naar de BEN-normen voor kantoren zijn er verscheidene calculaties en haalbaarheidsstudies voorafgegaan, door zowel de EPB-specialist als de ingenieur technieken. In vroege fase werden keuzes kortgesloten en werd duidelijk welke technieken het meest interessant waren in functie van rendement en economische haalbaarheid.”

“Er werd geopteerd om hoogwaardige verlichtingsarmaturen met LED verlichting te installeren in combinatie met de nodige daglichtsturingen en aanwezigheids-detectoren” vult Jochim Vandebroek, Teamleader Speciale Technieken & EPB, aan. “Als verwarmingssysteem werd gekozen voor een lucht/lucht warmtepomp voor de kelderverdieping met polyvalente ruimte en een bodem/water warmtepomp voor het eigenlijke kantoorgebouw om een passieve koeling te bekomen. Beide verwarmingssystemen kregen de voorkeur op basis van hun hoge prestatiecoëfficiënten en de nodige regelingen en toepassingen.”

“Daarnaast staan ook beide warmtepompen in voor de nodige koeling in de ruimten. Zo werd er een klimaatplafond voorzien voor verwarmen en koelen van het eigenlijke kantoorgebouw. Passief koelen werd specifiek gekozen om een zeer laag E-peil te bekomen. En om het totale elektriciteitsverbruik te verlagen werden er ook fotovoltaïsche panelen voorzien. De geplaatste panelen leveren niet alleen een groot vermogen, door hun kleine helling en precieze plaatsing zijn ze goed geïntegreerd in het architecturale ontwerp.” weet Jochim Vandebroek nog te vertellen.

Pieter Mast: “Ventileren gebeurt door een balans ventilatiesysteem met een thermisch terugwinrendement van maar liefst 80%. Het gehele systeem is vooraf gedimensioneerd en volledig in balans uitgevoerd. Niet alleen de technieken werden zorgvuldig gekozen, ook de materialen zijn vooraf grondig besproken en berekend. Er werd daarom zonwerend glas met een zeer lage G-waarde voorzien om de koellast te beperken, met opnieuw een gunstig effect op het E-peil. De combinatie van voldoende dikke isolatiematerialen, schrijnwerk met een bijzonder lage Uw-waarde en een zeer luchtdichte uitvoering maakt dat er een zeer laag K-peil en E-peil werd bekomen.”

Maaike Deverwerre
md@macobo.be
0460 94 21 39

Maaike Deverwerre is Sales, Marketing & Quality Manager bij Macobo. Indien u meer informatie wenst over onze diensten, neem dan contact op met haar.