Blog: Stabiliteitsingenieurs Jan Van Aelst gaan ten volle voor BIM

Posted by Ken Cardon On 12 juni 2018 09:44

#studiebureau, #ingenieursbureau, #bim, #stabiliteit, #revit, #tekla

blog jva bim

Stabiliteitsingenieurs Jan Van Aelst heeft de transitie naar de BIM-aanpak volledig ingezet. We willen weg van de traditionele mentaliteit waarbij er enkel 3D gewerkt wordt indien de klant er naar vraagt of louter bij complexe projecten. We opteren voor een gezonde mix van 2D tekenen en BIM. De kwaliteit van onze dossiers blijft de eerste en belangrijkste focus.

Door overname in een stroomversnelling

BIM is de toekomst en de mogelijkheden zijn legio! Die boodschap willen we duidelijk communiceren naar onze klanten. Maar ook intern gaan we voluit voor BIM, o.a. tussen stabiliteit en technieken met onze collega’s van Macobo.

De visie van Jan Van Aelst en overnemer Macobo zijn gelijklopend wat het maken van toekomstgerichte keuzes vereenvoudigt. En zo is het één en ander in een stroomversnelling geraakt, bijvoorbeeld toen er nagedacht moest worden over welk modelleerpakket te gebruiken.

Bij Macobo in Tessenderlo en Dubai worden de 3D tekenpakketten Revit® en Tekla® gebruikt. Bij Jan Van Aelst zijn we ondertussen ook overtuigd en is de transitie op een pragmatische manier ingezet. De grote kracht van het systeem is dat alle informatie aan dezelfde database gekoppeld is, maar er wordt kritisch gekeken naar de output in de verschillende stappen. Er wordt manueel bijgestuurd waar nodig en er worden extra controlemechanismen ingebouwd.

Eigen software MacoStab®

Het programma Navisworks® zetten we in om het door ons gecreëerde stabiliteitsmodel af te toetsen met de 3D-modellen van de architect en ingenieurs technieken. Zo detecteren wij voor aanvang der werken eventuele problemen die zouden voorgevallen zijn op de werf zonder deze ‘clashdetetection’. Dan wordt er bijgestuurd in de ontwerpfase met tijds- en kostenbesparingen in uitvoering als gevolg.

De volgende stap is dat we ons de software MacoStab® (ontworpen door collega Gerrit Beyens) eigen maken en zo correcte buig- en meetstaten kunnen genereren, zodat de aannemer precies weet welke hoeveelheden in de uitvoering vervat zitten. Dit passen ze reeds met groot succes toe bij Macobo.

De transformatie vraagt alleszins organisatie én een open blik, maar we gaan er ten volle voor!

Ken Cardon
ken.cardon@ir-jva.be

Ken Cardon is BIM Modelleur bij Stabiliteitsingenieurs Jan Van Aelst. Indien u meer informatie wenst over onze diensten, neem dan contact op met zijn collega, Sales & Marketing Manager Maaike Deverwerre - maaike.deverwerre@macobo.be - +32 460 94 21 39.